Ulaganja u robotičke startupe ponovno su u porastu

Najveći pokretač investicija su projekti koji nastoje zamijeniti ljudsku radnu snagu u skladištima i tvornicama.

Miroslav Wranka nedjelja, 30. lipnja 2024. u 07:10
📷 Hyundai (Pexels)
Hyundai (Pexels)

Nakon rekordne 2021. godine i dvije godine pada koje su uslijedile, čini se kako ulaganja u startupe koji se bave robotikom ponovno kreću u pozitivnom smjeru. Prema podacima Crunchbasea, ova bi godina mogla nadmašiti prošlu. 

U prvih šest mjeseci ove godine u robotiku je uloženo 4,2 milijarde američkih dolara. Tijekom 2023. ukupna ulaganja dosegnula su 6,8 mlrd. USD. To je i dalje značajno manje od 17,7 mlrd. USD, koliko je zabilježeno 2021., kao i od 10,3 mlrd. USD iz 2022. 

Ipak, moguće je kako je riječ o znakovima oporavka za tu kategoriju.

Najveće pojedinačno ulaganje privukla je tvrtka za humanoidne robote Figure - 675 milijuna USD u investiciji serije B. Drugo po redu otišlo je norveškoj tvrtki 1X, koja je dobila 100 mil. USD. Među ulagačima u tu tvrtku je i OpenAI. 

Dobre su rezultate zabilježili i medicinski roboti, zahvaljujući velikim rundama ulaganja za MMI i Rono Surgical. No, najveći pokretač investicija ipak su projekti koji nastoje zamijeniti ljudsku radnu snagu u skladištima i tvornicama. 

Potreba za takvim uređajima vjerojatno neće oslabiti u dogledno vrijeme, a povećanju potražnje mogla bi doprinjeti i groznica oko umjetne inteligencije.