Index Ventures prikupio 2,3 mlrd. USD za startupove, fokusira se na umjetnu inteligenciju

U Index Venturesu vjeruju kako nedavni napredak u umjetnoj inteligenciji predstavlja značajan tehnološki iskorak, koji bi mogao potaknuti novi val prilika za pokretanje tvrtki.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 15. srpnja 2024. u 06:05
📷 Alexander Mils (Unsplash)
Alexander Mils (Unsplash)

Index Ventures prikupio je 2,3 milijarde američkih dolara novih sredstava za financiranje sljedeće generacije tehnoloških startupa na globalnoj razini. 

800 milijuna USD namijenjeno je rizičnim ulaganjima, a 1,5 mlrd. USD za rast i tvrtke u kasnoj fazi razvoja.

U 2021. Index Ventures prikupio je 900 mil. USD za Index Ventures XI i dvije mlrd. USD za Index Ventures Growth VI, a ima i zaseban fond za tvrtke u u ranoj fazi. Tvrtka je prikupila 300 mil. USD 2022. za svoj fond za ranu fazu razvoja Index Origin II.

Novi fond je tek nešto manji, ali u Index Venturesu kažu kako nastoje prikupiti pravi iznos za trenutne tržišne okolnosti. Na prikupljanje su potrošili tek nekoliko tjedana, koristeći sadašnj bazu financijera. Prikupljena sredstva mogla su biti i veća, tvrde. 

Za rizična ulaganja, tvrtka ima dvije kategorije: umjetnu inteligenciju i ostalo. Krugovi financiranja umjetne inteligencije u početnoj fazi i fazi Serije A znatno su veći od prosječnog kruga financiranja, dok su runde koje nisu vezane uz umjetnu inteligenciju ovih dana nešto manje.

Što se tiče financiranja u kasnoj fazi, prosječna veličina rundi drastično je pala od 2021. Zbog toga je ovogodišnji fond rasta manji.

U Index Venturesu vjeruju kako nedavni napredak u umjetnoj inteligenciji predstavlja značajan tehnološki iskorak, koji bi mogao potaknuti novi val prilika za pokretanje tvrtki. Kako u tehnološkim, tako i u drugim industrijama, poput medicine ili prava.

Dosad su, između ostalih, financirali tvrtke kao što su Figma, Revolut, Roblox, Scale AI i Wiz. U zadnjih 28 godina iznjedrili su 108 jednoroga, 23 tvrtke s procjenom vrijednosti većom od 10 mlrd. USD i 57 tvrtki koje su izašle na burzu.