Dell Latitude 5500 - Izdržljivi poslovnjak

Ranije ove godine, na konferenciji Dell Technology World, Dell je predstavio nekoliko redizajniranih poslovnih prijenosnika srednje klase, iz obitelji Latitude. Nama je sada na test pristigao jedan od dva modela s 15,6-inčnim ekranom. Pogledajmo što je novo

Denis Arunović utorak, 1. listopada 2019. u 00:00
Dell Latitude 5500
Dell Latitude 5500
SPECIFIKACIJE
Ekran 15,6”, FHD, TN
Procesor Intel Core i7-8665U, 4 jezgre + Hyper-Threading, 1,9-4,8 GHz
Memorija 1 × 16 GB DDR4 2400
SSD 512 GB NVMe
Masa 1,91 kg
Dimenzije (V × Š × D) 359 × 237 × 22 – 23,5 mm
Operacijski sustav Windows 10 Professional
Jamstvo 3 godine (On-Site)
Dojam Izvrstan 15-inčni poslovni laptop srednje klase, s naglaskom na kvalitetu izrade i izdržljivost baterije
Lijevi bok – konektor za napajanje, Thunderbolt 3, USB 3.1 Gen1, čitač Smart Cardova
Lijevi bok – konektor za napajanje, Thunderbolt 3, USB 3.1 Gen1, čitač Smart Cardova

Laptop koji nam je stigao na testiranje odaziva se na ime Latitude 5500. Osim njega, u isto su vrijeme predstavljeni 5400 s 14-inčnim ekranom te 5300 s 13,3-inčnim ekranom. 15,6-inčni i 14-inčni modeli isporučuju se u dvije varijante – s Whiskey Lake štedljivim procesorima Core U (5500 i 5400) te snažnijim, no rastrošnijim procesorima Core H (5501 i 5401).

Desni bok – čitač micro SD kartica, konektor za slušalice, 2 × USB 3.1 Gen1, HDMI, RJ-45, Noble lock
Desni bok – čitač micro SD kartica, konektor za slušalice, 2 × USB 3.1 Gen1, HDMI, RJ-45, Noble lock

Čvrst i kompaktan

Latitude 5500 tipični je konzervativno dizajniran poslovni laptop srednje klase. Testirana varijanta napravljena je od čvrste plastike tamnosive boje, pojačane karbonskim vlaknima, a dostupna je varijanta gdje poklopac ekrana i gornji dio baze čini aluminijska ploča prirodne boje. Dimenzije ovog 15,6-inčnog laptopa, zahvaljujući užim letvicama oko ekrana (primarno bočnim), manje su nego što je to tradicionalno slučaj, pa bi ga se na prvi pogled moglo zamijeniti za klasični 14-inčni laptop. Kompaktnost, s obzirom na veličinu ekrana, zadovoljava i u pogledu mase – 1,91 kg za testiranu varijantu koja je opremljena jačom 68-vatsatnom baterijom. Baterija laptopu temeljenom na četverojezgrenom i7 procesoru osigurava odlično vrijeme autonomije u trajanju od gotovo 10 sati, mjereno Modern Officeom, podtestom PCMarka 10.

Poklopac ekrana ukrašen je diskretnim Dellovim logom te je vrlo čvrst. Na bazu laptopa pričvršćen je s dvije šarke koje su dosta krute, pa laptop nije moguće otvoriti korištenjem samo jedne ruke. Maksimalni kut do kojeg je moguće rastvoriti ekran prelazi 180°, što u nekim slučajevima može biti praktično, iako ekran nije opremljen senzorom dodira. S unutarnje strane imamo još jedan kromiranu oznaku proizvođača, smještenu na donju letvicu ekrana, dok gornju zauzima HD web-kamera s mehaničkim kliznim poklopčićem. Zgodno je što kamera kraj sebe ima i bijelu LED-icu koja se uključuje kada je kamera aktivna.

Ekran je mat TN panel, razlučivosti Full HD, no ne baš impresivnih ostalih značajki. Maksimalna svjetlina je 270 cd/m2, no to vrijedi samo za gornji dio ekrana, a donji je 20-ak posto tamniji. Reprodukcija boja uvelike je ograničena sa svega 60-postotnom pokrivenošću sRGB palete, ali uz, ruku na srce, solidnu kalibraciju (toplina bijele točke 6.800 K). Kutovi vidljivosti bolji su nego na tipičnom TN panelu. Ukratko, za uredski laptop to su sasvim OK značajke, no za obradu fotografija ili rad na terenu, pod danjim svjetlom, odaberite neki drugi laptop.

Testirani model opremljen je čitačem otiska prsta koji zadovoljava američki standard FIPS 201-2. Ako vam takvo što ne treba, postoje i jeftinije varijante s čitačem smještenim u tipku za uključivanje računala
Testirani model opremljen je čitačem otiska prsta koji zadovoljava američki standard FIPS 201-2. Ako vam takvo što ne treba, postoje i jeftinije varijante s čitačem smještenim u tipku za uključivanje računala
REZULTATI TESTIRANJA
  Lenovo Yoga S940-14IWL Dell Latitude 5500
Cinebench R20    
Multi-Core 872 1.514
Single-Core 252 469
Cinebench R15*    
Multi-Core 334 584
Single-Core 121 194
PCMark 10    
Extended Score 2.166 2.910
Essentials 7.759 8.966
Productivity 5.591 7.077
Digital Content Creation 2.111 3.338
Gaming 650 915
*peto izvođenje    

Impresivne periferije

Gornji dio baze praktički od lijevog do desnog ruba zauzima impresivno implementirana tipkovnica, otporna na izlijevanje tekućine. Ne samo da je mehanički odrađena odlično, već su i raspored te veličina tipki pogođeni iz perspektive korisnika koji mnogo tipkaju. Numerički dio tipkovnice izveden je kao na klasičnim samostalnim tipkovnicama, a dodatno je oplemenjen dodatnim redom tipki na vrhu, koje služe za pozivanje kalkulatora, resetiranje prikaza kalkulatora, izmjenu numeričkog predznaka te pojedinačno brisanje znakova (sekundarni backspace). Tipkovnica ima bijelo pozadinsko osvjetljenje te hrvatske dijakritike koji su urezani uz standardne oznake s izvorno američkog rasporeda znakova i tipki.

Kako je riječ o poslovnom laptopu, Latitude 5500 raspolaže i Track Stickom, Dellovom inačicom Trackpointa poznatog s računala Thinkpad. Track Stick ima svoje tri tipke (srednja služi za uključivanje moda za scrollanje) smještene između razmaknice i touchpada. Ako, pak, niste fan Track Sticka, tu je odličan, no ne baš velik touchpad s odvojenim, odlično izvedenim tipkama. Touchpad koristi Microsoftove precision drivere, i u praksi radi odlično. Testirani laptop specifičan je i po golemom čitaču otiska prsta, smještenom desno od odmorišta za dlan desne ruke. Kratka istraga otkrila je o čemu je riječ – čitaču koji zadovoljava FIPS 201-2, sigurnosni standard koji propisuje američka vlada i koji se koristi za zaposlenike vlade i vanjske suradnike. Može se pretpostaviti da tvrtke u hrvatskoj ne trebaju takvu razinu sigurnosti, pa će za autentikaciju biti dobar i obični čitač otiska, integriran u Power On dugme, a dostupan u drugačijim konfiguracijama novog Latitudea.

Kad je u pitanju sigurna autentikacija, ovaj Latitude 5500 raspolaže i čitačem Smart kartica smještenim na lijevom boku. Tu nalazimo i okrugli konektor za napajanje laptopa (baterija inače podržava brzo punjenje, no mora se konfigurirati u Dellovom softveru), Thunderbolt 3 i USB 3.1 Gen1. Na desnom su boku čitač micro SD kartica, combo konektor za slušalice, dva USB-a 3.1 Gen1, HDMI, RJ-45 te Noble lock port. Kako je laptop temeljen na Intelovoj platformi vPro, za umrežavanje se koriste Intelova gigabitna mrežna kartica i Intelova WiFi kartica Wireless AC 9560, iako postoji i opcija za Intelovu karticu WiFi 6 AX200 te Intelov modem XMM 7360 LTE. Ponuda portova je dobra, i tu se nema što dodati.

Brzo punjenje
Brzo punjenje

Brz procesor

Latitude koji smo isprobali temeljen je na četverojezgrenom procesoru Core i7-8665U koji je kombiniran s jednom 16-gigabajtnom pločicom DDR4 memorije. Od SSD-ova tu imamo jedan Toshibin 512-gigabajtni NVMe SSD temeljen na 64-slojnoj TLC memoriji. Riječ je o dosta sporom uređaju u kontekstu onog što inače mogu NVMe SSD-ovi, no i više nego adekvatnom za uredsku uporabu. Dellovi poslovni laptopi posljednjih godina imaju i dosta dobru softversku podršku. Ovaj naš bez problema je pomoću dedicirane aplikacije nadogradio BIOS, drivere i softver. Dodatna konfiguracija laptopa izvediva je preko softvera Dell Power Manager, kojim možemo optimizirati korištenje baterije zavisno o načinu kako koristimo laptop, podesiti radne profile kojima se balansira između buke, zagrijavanja i performansi, te još neke druge sitnice. Rashladni sustav laptopa podešen je dobro jer osigurava izvrsne performanse ugrađenog procesora. Pritom pod konstantnim opterećenjem ne generira više od 39 dBA buke te drži temperaturu tipkovnice na ispod 38 °C.

Profil performansi
Profil performansi

Iz svega viđenog možemo zaključiti da je Dell odradio vrlo dobar posao s novim Latitudeom 5500. Jedina mana je zapravo ekran, pogotovo ako imamo na umu da je model koji smo isprobali opremljen najboljim, odnosno najsvjetlijim, ekranom u ponudi. Ipak, s obzirom na to da je riječ o poslovnom računalu, kvaliteta ekrana u cijeloj priči nije od odlučujuće važnosti.

Baterija – 9:50 h

Dell Latitude 5500 273228971-N0729

  • Odlična kvaliteta konstrukcije
  • Odlična tipkovnica i touchpad
  • Track Stick
  • Glasni zvučnici
  • Izvrsno trajanje baterije
  • Kvalitetna softverska podrška
  • Trogodišnje jamstvo
  • Sigurnosni dodaci
  • Tih rad
  • Visoke performanse
  • Thunderbolt 3
  • TN ekran
  • Spor NVMe SSD
Cijena 10.850 kn; bez PDV-a Prikaži sve cijene Ustupio: ComTel Corp.

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.