Kina prednjači u kvantnoj komunikaciji, SAD u supravodičima i algoritmima

Kina je iznimno napredovala u kvantnoj komunikaciji nakon što je Edward Snowden 2013. godine počeo objavljivati tajne američke dokumente.

Miroslav Wranka četvrtak, 12. rujna 2024. u 07:10
📷 Tianyi Ma (Unsplash)
Tianyi Ma (Unsplash)

Kina je nedvojbeno predvodnica u tehnologiji kvantnog umrežavanja, tvrdi u izvješću How Innovative Is China in Quantum? zaklada Technology & Innovation Foundation (ITIF).

Prema njihovoj procjeni, Kina je iznimno napredovala u kvantnoj komunikaciji nakon što je Edward Snowden 2013. godine počeo objavljivati tajne američke dokumente. Predsjednik Xi Jinping dao je tim tehnologijama prioritet kako bi službeni Peking mogao sačuvati svoje tajne. 

Naročito su daleko odmakli u području kvantne distribucije ključeva, što omogućava praktički neprobojne metode šifriranja podataka. Najduža takva mreža na svijetu je između Pekinga i Šangaja, koja se proteže na blizu dvije tisuće kilometara optičkih kabela. 

Kina također upravlja satelitom Micius koji je, prema izvješću ITIF-a, "pokazao potencijal za izgradnju globalnog kvantnog interneta - mreže koja bi koristila kvantnu tehnologiju za prijenos informacija na način koji je daleko sigurniji od današnjeg interneta, štiteći podatke od presretanja i mijenjanja".

S druge strane, ostatak svijeta prednjači u kvantnom računalstvu, pri čemu primat imaju Sjedinjene Države, naročito u područjima supravodiča i razvoja kvantnih algoritama, između ostalog. Kina je postigla neke važne napretke u supravodljivim kvantnim čipovima, ali zaostaje u pogledu kvantnih algoritama.