Gigabitna fiksna mreža - Preduvjet za razvoj malog i srednjeg poduzetništva

Razvoj svjetlovodne telekomunikacijske infrastrukture u Hrvatskoj ključan je za digitalizaciju malih i srednjih poduzeća, koja čine najveći dio gospodarstva zemlje

A1 petak, 19. travnja 2024. u 06:00
Nperfovi rezultati ispitivanja korisnika
Nperfovi rezultati ispitivanja korisnika

Kvalitetan, odnosno širokopojasni pristup Internetu preduvjet je i neizostavni dio suvremenog života i poslovanja. Kvalitetan Internet posebno je važan u digitalizaciji poslovanja, bez koje nema konkurentnosti u sve globaliziranijoj ekonomiji. Mnoštvo je studija (Deloitte, PwC, ITU…) koje potvrđuju da svako povećanje brzine pristupa Internetu povećava zaposlenost i rast bruto nacionalnih dohodaka.

Zaostajanje SME

Ako promatramo uvjete za digitalizaciju poslovanja u Hrvatskoj, odnosno prema mnogim informatičko-telekomunikacijskim usporedbama, nalazimo se ispod prosjeka zemalja Europske unije. Samo zahvaljujući naporu poslovne zajednice u ukupnoj digitalnoj transformaciji poslovanja, Hrvatska je nešto iznad prosjeka EU. Takva prednost stečena je prije svega digitalizacijom velikih poduzeća.

No, problem je u tome što mala i srednja poduzeća (small and medium sized enterprises, SME) zaostaju u korištenju poslovnih digitalnih rješenja. Kasne za konkurencijom iz zemalja EU, pa tako i globalno. Kako su mala i srednja poduzeća najveći dio hrvatskog gospodarstva, svako kašnjenje u digitalizaciji njihova poslovanja znači i slabljenje konkurentnosti ukupnog hrvatskog gospodarstva.

Malim i srednjim poduzećima za digitalizaciju ključna je telekomunikacijska infrastruktura, odnosno gigabitna infrastruktura, bez koje nema najkvalitetnijih rješenja digitalizacije poslovanja. Stoga su od ključne važnosti svaki napor i ulaganje kojim se unapređuje najmodernija infrastruktura.

Posljednja mjerenja globalnog lidera u analizi mrežnih iskustava i tržišnih performansi konvergentnih, mobilnih i fiksnih operatora Opensignala, koja su obuhvatila korisničko iskustvo na svim fiksnim tehnologijama – optički i kabelski pristup, xDSL te kućni Internet preko mobilne 4G i 5G mreže – ukazuju da je u sve četiri kategorije A1 fiksna mreža pokazala je najbolje rezultate. U izvještaju se navodi da su ostvarene prosječne brzine preuzimanja podataka na A1 fiksnoj mreži 2,7 puta veće od onih u HT mreži, te 4,8 puta iznad Telemachovih. Kad je riječ o prosječnoj brzini slanja podataka, i tu je A1 fiksna mreža ostvarila je najbolji rezultat, sa značajnom razlikom u odnosu na konkurenciju. Također, u A1 mreži izmjerena je najveća vršna brzina preuzimanja. Kao ključan faktor za tako dobre rezultate istaknuta je A1 kabelska mreža, pogotovo u ostvarenim brzinama.

Opensignalovo istraživanje iskustva broadband korisnika u Hrvatskoj
Opensignalovo istraživanje iskustva broadband korisnika u Hrvatskoj

Optička infrastruktura i investicije

"Prošle godine investirali smo gotovo 204 milijuna eura, najviše otkad poslujemo u Hrvatskoj. Izgradili smo 140 tisuća optičkih priključaka diljem Hrvatske i postigli 92-postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom. Nagrada koju smo dobili potvrda je da ulažemo u najbolje korisničko iskustvo, s čime ćemo nastaviti i u ovoj godini. Na putu smo da iduće godine omogućimo gigabitni priključak u 70 posto hrvatskih kućanstva, odnosno njih čak milijun", rekao je glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska Vladimir Skender prilikom dodjele Opensignalove nagrade na Mobile World Congressu kongresu u Barceloni. Dodao je da u prilog tome ide i nedavna nagrada EU Broadband Award, koju je Europska komisija dodijelila A1 Hrvatskoj, kao predvodniku u gradnji mreže velikog kapaciteta.

Opensignalova mjerenja kvalitete fiksnih mreža u Hrvatskoj potvrdili potvrdilo je krajem veljače ove godine i neovisno mjerenje npPerf, koje je tako dokazalo da je A1 predvodnik u performansama fiksne mreže u Hrvatskoj s najboljim ukupnim rezultatom, kao i u svim kategorijama: brzini preuzimanja podataka, brzini slanja i latenciji.

Zasad, 800 tisuća kućanstava u Hrvatskoj ima dostupan A1 gigabitni Internet, a infrastrukturna oprema koja se u okviru modernizacije postavlja u optičku mrežu već sada podržava brzine do 50 Gbit/s, i spremna je za sve potrebe korisnika u budućnosti. Uz to, razvijaju se i primjenjuju inovacije, kako bi A1 korisnici do 2030. godine surfali na potpuno zelenoj mreži.

Mreza 5 / 2024 svibanj 2024.