Četvrti oblak - Automatizacija naplate potraživanja

Dugački rokovi naplate i visok postotak nenaplativih računa usporava rast poduzetnika i stvara im nepotrebne troškove. S druge strane, odvjetnički uredi koji se bave naplatom previše vremena troše na izradu jednostavnih dokumenata i praćenje dužnika. Tom problemu doskočila je tvrtka Četvrti oblak, koja je nedavno predstavila aplikaciju za naplatu potraživanja eOvrhe.hr

PROMO četvrtak, 1. kolovoza 2019. u 00:00
LegalTech
LegalTech

Naplata potraživanja nakon izdanog računa često se pretvori u problem. Statistika pokazuje da se čak 24% izdanih računa ne plati do dospijeća, prosječan rok plaćanja je 51,67 dana, a 4% svih potraživanja nikad ne bude plaćeno. Kada dužnik ne želi platiti račun, tvrtke ili njihovi odvjetnici izrađuju veći broj dokumenata kako bi dobrovoljno ili prisilno naplatili svoje potraživanje: opomene, prijedloge za ovrhu, zahtjev za naplatu FINA-i, nagodbe, prijave tražbina u stečaj i predstečaj i sl. Svi nabrojani dokumenti različitog su sadržaja i različite forme, međutim imaju jednu veliku sličnost: u sve njih unosimo identične podatke.

Dakle, prilikom izrade svakog dokumenta iz tablice iznova se unose isti podaci. Tako se vrijeme troši na višestruko unošenje istih podataka. Osim gubitka vremena, prilikom izrade takvih dokumenata dolazi do pogreški u brojevima računa, iznosima ili IBAN broju. Takva pogreška može dovesti i do više tjedana kašnjenja u postupku naplate, a što u konačnici povećava vjerojatnost neuspješne naplate.

U želji da riješi taj problem slavonska tvrtka Četvrti oblak nedavno je na tržištu predstavila dvije aplikacije za naplatu potraživanja eOvrhe.hr i eNaplata+.

eOvrhe.hr

Aplikacija eOvrhe.hr omogućuje korisnicima automatizaciju izrade dokumenata za naplatu potraživanja: opomene, prijedloga za ovrhu i zahtjeva za naplatu FINA-i. Upotrebom aplikacije izbjegavaju se pogreške poput pogrešno unesenog IBAN broja ili iznosa dugovanja.

Aplikacija ima dva modula: odvjetnički i poduzetnički. Poduzetnički modul namijenjen je tvrtkama koje imaju pravni tim i samostalno izrađuju dokumente za naplatu potraživanja. Odvjetnički modul omogućuje odvjetnicima i odvjetničkim društvima vođenje postupaka naplate za svoje klijente. Odvjetnici imaju mogućnost unijeti neograničeni broj stranaka, unijeti svoj memorandum, broj računa za naplatu troškova, automatski izračunati odvjetničke troškove i druge prednosti.

Osnovne prednosti za korisnike aplikacije eOvrhe.hr su:

  • spremanje podataka o vjerovnicima
  • izrada vlastitog predloška
  • razlikuje kamate za građanske i trgovačke odnose
  • automatski obračunava troškove ovrhe
  • mogućnost odabira troškova koje potražujete
  • popunjavanje obrazaca FINA-e, uz minimalan unos podataka

Aplikacija eOvrhe.hr i dalje se razvija. Aktivnom komunikacijom s korisnicima svakodnevno se unose novine. Aplikacija je izrađena tako da je svaka novina bez dodatne naplate dostupna postojećim i novim korisnicima. Više o tome kako postati korisnikom možete provjeriti na www.eovrhe.hr. Također, preko linka na početnoj stranici možete jednostavno isprobati aplikaciju.

eNaplata+

Za razliku od aplikacije eOvrhe.hr, eNaplata+ predstavlja platformu uz pomoć koje Četvrti oblak izrađuje prilagođena rješenja prema narudžbi. eNaplata+ nastala je zbog zahtjeva korisnika za većom prilagodbom aplikacije eOvrhe.hr njihovim potrebama. Za tvrtke koje samostalno izrađuju dokumente tako se uz pomoć optičkog prepoznavanja znakova (OCR tehnologije) smanjuje ili eliminira potreba ručnog unosa podataka.

Nadalje, osim same izrade dokumenata, korisnicima je omogućeno praćenje statusnih promjena dužnika, tj. otvaranje stečaja, predstečaja, likvidacija i dr. Također, korisnici u realnom vremenu mogu dobiti informacije o blokadi dužnika. Korištenjem aplikacije eNaplata+ korisnici drastično povećavaju vjerojatnost naplate potraživanja, jer čim se podatak s računa unese u aplikaciju, ona obavještava korisnike o opasnostima koje prijete: blokada, stečaj, predstečaj, učestale objave na eoglasnoj ploči i sl.

Neke od opcija koje su dostupne korisnicima:

  • personalizirana izrada svih dokumenata
  • spremanje i lagan pristup dokumentima u cloudu
  • obavijesti o dospijeću ili isteku rokova (opomene ili sl.)
  • obavijest o blokadi računa dužnika,
  • obavijest o otvaranju stečaja ili predstečaja,
  • obavijest o brisanju ili pripajanju subjekta,
  • analitičku obradu podataka o naplati,
  • integraciju s drugim softverima.

Tako korisnik pravodobno pokreće postupke naplate te izbjegava opasnost da svoju tražbinu ne prijavi i time izgubi mogućnost naplate. Više o obje aplikacije, kao i o drugim uslugama koje nudi Četvrti oblak, možete vidjeti na https://www.cetvrtioblak.hr.

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.