Odvjetničko društvo Porobija i Špoljarić - LLM AI - je li to zaista promjena koju smo čekali?

Prošla je godina i pol, puna žestokog promptanja, učenja kako razgovarati s LLM sustavima, pokušaja i pogrešaka, i dovođenja sebe samih do razine na kojoj sada i drugima prenosimo to znanje. I shvatili smo da zaista u rukama imamo alat koji ima potencijal našim klijentima upropastiti svu radost druženja s drugim odvjetnicima

Marko Đurić i Marko Porobija četvrtak, 20. lipnja 2024. u 07:00

Pišu: Marko Đurić, odvjetnik i Marko Porobija, odvjetnik

Sjećam se (MP) onog slavnog studenoga 2022. godine, kad mi je brat poslao poruku "E, jesi vidio ovo?" i link na ChatGPT. Dapače, sjećam se tog momenta više nego mnogih drugih u životu, jer to je trenutak kada sam konačno vidio alat koji može nama iz pravne struke donijeti (r)evoluciju u način kako radimo.

Sjećam se (MĐ) trenutka kada mi je kolega prvi put napisao poruku u stilu: "Zadao sam mu naredbu da mi napiše ugovor, i potpuno je podbacio. To je bez veze".

Prevrtimo film do sadašnjosti. Prošla je godina i pol, puna žestokog promptanja, učenja kako razgovarati s LLM sustavima, pokušaja i pogrešaka, i dovođenja sebe samih do razine na kojoj sada i drugima prenosimo to znanje. I shvatili smo da zaista imamo u rukama alat koji ima potencijal našim klijentima upropastiti svu radost druženja s drugim odvjetnicima. Odjednom smo postali sexy.

Naš dragi GPT sada već radi vrlo kompleksne stvari. Evo, primjerice, neki dan zamolili smo ga da hrpu pravnih dokumenata prevede na engleski (ocjena: -5). No, to je bilo tek zagrijavanje. Nakon toga zadužili smo ga da napravi side-by-side dokument – lijeva strana hrvatski, desna engleski. I da sve bude u fontu i stilu kakvim inače pišemo – i da lijepo poravna da svaki odlomak i njegov prijevod budu u istoj liniji – te da na dnu stavi potpise. I dostavio je, uz minimalne potrebne preinake. Da se ne zavaravamo, to je zadatak koji, osim što je iznimno dosadan (rekli bi Englezi: mind-numbingly), zahtijeva jako dobro razumijevanje konteksta u kojem se radi. Ne koristi se isto izražavanje u primjerice, parnicama, ugovorima ili u korporativnim dokumentima. To je osobito slučaj u engleskom, gdje postoji više razina tzv. legalese engleskog. Dodatno, problemi s formatiranjem i stilom dokumenata mučili su generacije i generacije pravnika, koji su zbog Worda i njegovih "mušica" kreirali ponajviše originalne i inovativne setove psovki, ponekad i u kombinaciji s MMA zahvatima na monitorima. GPT je i jedno i drugo odradio cum laude. O tome da može napraviti i prilično korektnu analizu ugovora u komparaciji sa sudskom praksom, više ne treba niti govoriti…

Dakle, da: zaista smo, i konačno, ušli u doba u kojem će se vrlo snažno promiješati karte. Pravnici koji satima temeljito kopaju po knjigama, ručno sve prerađuju i pregledavaju, ili zadužuju mlade vježbenike da im tjednima čitaju spise i pišu sažetke – lagano će otići u prošlost. Neće se to dogoditi preko noći. Ali, kao i s promjenom s kočija i konja na automobile, to je neizbježnost.

IT industrija je svijet u kojem se vrlo često traže optimizirana rješenja. Kako brza, tako i temeljita. Jedno od najčešćih pitanja glasi: "Je l' ima kakva aplikacija za to?". U legalu, barem dosad, postojala je hrpa aplikacija koje su, blago rečeno, radile polovično. Ponosno se oglašavalo i prodavalo "uštedu vremena do 20%", koja je u realnosti bila manja od 5%, jer je preostalih 15% potrošeno u prvih nekoliko mjeseci mukotrpnog setupiranja. Uostalom, limitacije tih alata dovele su i do vrlo česte predrasude da pravnici nisu skloni korištenju novih tehnologija. Iako je self-service u velikom porastu, potrebno je znati da 95% legaltecha nije zamišljeno da ga klijenti/korisnici koriste izravno, već da budu pomoć pravnicima i njihovim zaposlenicima u njihovom radu. No, LLM AI modeli sve su to počeli naveliko mijenjati.

I dok će se odvjetnici, suci, bilježnici i korporativni pravnici polako navikavati na korištenje umjetne inteligencije za bazične zadatke, potrebno je gledati već nekoliko koraka naprijed. Sljedeća velika stvar u legaltechu svakako će postati mixed-use alati. Zajednički kanali na kojima će preko AI-ja surađivati klijenti i pravnici. Znate ono "Pa ja sam malo išao napraviti tu neki ugovor…", od čega bi se većini odvjetnika digla kosa na glavi? E, upravo to uskoro će postati standardna opcija. Klijent s dobrim znanjem promptanja moći će od GPT-a koji je pod kontrolom njegova odvjetnika (dakle, treniran na obrascima i podacima fokusiranima na ugovorno pravo i određene vrste ugovora) naručiti neki template. GPT će producirati, klijent će od odvjetnika samo zatražiti check, ubacit će podatke za plaćanje i – voila. Konačno, robot će preuzeti barem malo našeg posla.

Mreza 7 / 2024 srpanj 2024.