Kinezi pokreću 5-nm proizvodnju čipova za mobitele

Kina očekuje kako će već ove godine proizvesti procesore za pametne telefone sljedeće generacije, unatoč naporima Sjedinjenih Država u ograničavanju njihovog razvoja naprednih tehnologija.

Miroslav Wranka srijeda, 7. veljače 2024. u 06:15
📷 Vishnu Mohanan (Unsplash)
Vishnu Mohanan (Unsplash)

SMIC, najveći kineski proizvođač čipova, pokrenuo je nove proizvodne linije poluvodiča u Šangaju, gdje će izrađivati procesore za Huawei.
Taj plan podupire ciljeve službenog Pekinga o samodostatnosti kad je riječ o opskrbi čipovima. 

SAD, u suradnji s Nizozemskom i Japanom, blokira Kini pristup najnovijim tehnologijama proizvodnje čipova, poput onih koje koristi nizozemska tvrtka ASML.

SMIC namjerava iskoristiti svoje postojeće zalihe američke i nizozemske opreme za proizvodnju minijaturiziranijih 5-nanometarskih čipova. Proizvodna linija proizvodit će čipove iz serije Kirin, dizajnirane u Huaweijevom odjelu HiSilicon odjel za nova izdanja njegovih top modela pametnih telefona.

Iako je riječ o generaciji koja je korak iza trenutno najnaprednije (3-nm), Kina bi time pokazala kako njena industrija poluvodiča i dalje postupno napreduje, unatoč američkim kontrolama izvoza.

Huawei je iznenadio industriju i analitičare kada je lansirao svoj premium pametni telefon Mate 60 Pro sa 7-nm procesorom. Ali, zbog nedostatnih kapaciteta morali su birati između proizvodnje čipova za umjetnu inteligenciju i mobitele.

Pokaže li se proizvodnja dovoljno uspješnom, Huaweijev najjači procesor umjetne inteligencije, Ascend 920, također će proizvoditi SMIC koristeći 5-nm tehnologiju. 

U međuvremenu, SMIC je povećao svoje trenutne 7-nm proizvodne kapacitete kako bi proizveo više čipova iz serije Kirin i GPU-ova za umjetnu inteligenciju. Međutim, prelazak na stvaranje naprednijih čipova izazvao je dodatne troškove. SMIC je, čini se, morao naplaćivati 40 do 50 posto više za proizvode s 5-nm i 7-nm tehnologijom nego tajvanski TSMC.