Zbog povećane potražnje Huawei ne stiže napraviti čipove za Mate 60

Povećana potražnja za Huaweijevim čipovima za umjetnu inteligenciju, u paru s proizvodnim ograničenjima, natjerao je tu tvrtku na usporavanje proizvodnje modela pametnih telefona Mate 60.

Mreža utorak, 6. veljače 2024. u 05:45

Osim Matea 60, zabilježeni su manjkovi računalne jedinice MDC 810 opremljene Ascendom. Huawei koristi jedno postrojenje za proizvodnju svojih čipova Ascend AI i Kirin. 

Globalna utrka u razvoju značajki i alata pogonjenih umjetnom inteligencijom, usred kinesko-američkog tehnološkog okršaja, prisilila je Huawei na pomicanje pametnih telefona u drugi plan.

I to baš u trenutku kad su opet postali broj 1 u prodaji mobitela na kineskom tržištu, po prvi put u više od tri godine.

Na povećanu potražnju za AI čipovima u Kini utjecala su i ograničenja koja su američke vlasti uvele tvrtkama u Sjedinjenim Državama kad je riječ o isporuci hardvera u tu mnogoljudnu državu.

Nvidia je kontrolirala 90 posto kineskog tržišta prije no što su ta ograničenja, uvedena u listopadu prošle godine, gurnula kineske kupce na domaće alternative.

U toj ponudi prednjači Huaweijeva serija Ascend, natočito Ascend 910B. Tvrtka trenutno radi na poboljšanju svoje stope prinosa - broja iskoristivih čipova po pločici - kako bi poboljšala isporuku. 

Potiho su razvili vlastiti čip s podrškom za mreže 5G, vjerojatno u suradnji s tvrtkom SMIC, korištenjem tehnologije koja je manje produktivna i skuplja od one korištene u Sjedinjenim Državama.