Intelova Altera priliku vidi u programabilnim čipovima

Altera će proizvoditi čipove namijenjene umjetnoj inteligenciji koji će konkurirati Nvidiji.

Mreža nedjelja, 3. ožujka 2024. u 14:05
Sandra Rivera 📷 Intel
Sandra Rivera Intel

Umjetna inteligencija nudi rastuću i potencijalno unosnu priliku za Intelovu novu tvrtku u kojoj nastaju programabilni čipovi.

Ta je tvrtka, nazvana Altera, s radom krenula od početka ove godine. Tijekom naredne dvije do tri godine trebala bi održati ponudu dionica.

Prema riječima glavne izvršne direktorice Sandre Rivera, programabilni čipovi koje Altera dizajnira korisni su za aplikacije namijenjene umjetnoj inteligenciji i zadaće za računalstvo u oblaku kakve koriste tvrtke poput Amazona te čipove za umjetnu inteligenciju opće namjene kakve proizvodi Nvidia.

Prije nego što je preuzela Alteru, Rivera je vodila Intelovu grupu Data Center and AI, gdje je bila zadužena za razvoj proizvoda za podatkovne centre, uključujući čipove iz serija Xeon, Max i Flex te Gaudi.

Uvjerena je kako će ti čipovi popuniti tržišnu nišu u promjenjivom i rastućem tržištu hardvera za umjetnu inteligenciju. Štoviše, cilj joj je da Altera ostane na čelu tog segmenta, kako bi olakšala korisnicima tranziciju prema uređajima i sustavima opremljenima umjetnom inteligencijom.

Procjenjuje se kako tržište programabilnih čipova u 2023. godini vrijedilo između osam i deset milijardi američkih dolara

Rivera smatra kako zasad ne postoje dobri nezavisni podaci o tome kako taj segment tržišta stoji, ali vjeruje kako nudi veću priliku za rast nego što većina ljudi to trenutno shvaća.

Tvrtkinu trenutnu liniju programabilnih čipova Agilex proizvodi Intel Foundry, ogranak tvrtke za ugovornu proizvodnju. 

Rivera je odbila reći hoće li Intel Foundry proizvoditi nadolazeće čipove Agilex 3 čipove, ali očekuje kako će biti "tretirani kao kupci" i dobiti "popust za prijatelje i obitelj povrh toga".

Kako su naveli iz Intel Foundryja, klijenti povoljne cijene dobivaju temeljem očekivanih količina isporuke. Intelove poslovne jedinice zasad su njihovi najveći naručitelji.