Intel povećao gubitke u poslovanju, moguće poboljšanje do 2027.

Div proizvodnje čipova vraća se korištenju ASML-ovih strojeva i želi uzeti nemali dio TSMC-ovog dijela tržišta.

Mreža petak, 5. travnja 2024. u 20:26
📷 Christian Wiediger (Unsplash)
Christian Wiediger (Unsplash)

Operativni gubitak Intelove tvrtke koja se bavi izradom čipova povećan je na sedam milijardi američkih dolara, nakon što je taj odjel zabilježio gubitak od 5,2 mlrd. USD prije godinu dana. 

Tijekom 2023. godine ostvarili su 18,9 mlrd. USD prihoda, za 31 posto manje od lanjskih 27,49 mlrd. USD.

Glavni izvršni direktor Pat Gelsinger najavio je kako će 2024. biti godina najvećih operativnih gubitaka kad je riječ o tom segmentu poslovanja. Očekuje kako će se na operativnoj osnovi pokriti do 2027. godine. 

Gelsinger je također istaknuo kako je dosadašnje poslovanje bilo opterećeno lošim odlukama, poput zabrane korištenja strojeva nizozemske tvrtke ASML.

Iako ti strojevi mogu koštati više od 150 milijuna USD, oni mogu biti isplativiji od prijašnjih alata za izradu čipova.

Djelomično je zbog tih loših odluka Intel prepustio oko 30 posto ukupnog broja wafera vanjskim ugovornim proizvođačima kao što je TSMC. Cilj mu je smanjiti taj broj na otprilike 20 posto.

Intel je sada prešao na korištenje ASML-ovih alata, koji će pokrivati sve više i više proizvodnih potreba kako će stariji strojevi postupno bivati ukinuti.

Intel planira potrošiti 100 mlrd. USD na izgradnju ili proširenje tvornica čipova u četiri američke savezne države. Plan preokreta u poslovanju ovisi o tome hoće li uspjeti uvjeriti druge tvrtke na korištenje njihovih proizvodnih usluga.

U sklopu tog plana počet će objavljivati zasebna izvješća o poslovanju odjela za proizvodnju, a već su uložili ogromna sredstva kako bi dostigli TSMC, Samsung i druge konkurente.