HPE bi mogao dobiti zeleno svjetlo za preuzimanje Juniper Networksa

Europska komisija bi odluku trebala donijeti do 1. kolovoza. Zaključivanje posla očekuje se najkasnije početkom 2025. godine.

Mreža ponedjeljak, 12. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Gene Gallin (Unsplash)
Gene Gallin (Unsplash)

Očekuje se kako će Hewlett Packard Enterprise osigurati bezuvjetno antimonopolsko odobrenje Europsko unije za akviziciju proizvođača mrežne opreme Juniper Networks, vrijednu 14 milijardi američkih dolara.

HPE je preuzimanje najavio u siječnju, naglašavajući kako je spajanje hitno kako bi bilo moguće nadograditi i razviti nove proizvode usred naglog porasta usluga potaknutih umjetnom inteligencijom.

Europska komisija bi odluku trebala donijeti do 1. kolovoza. Na istu temu bi se do 14. kolovoza trebala oglasiti i britanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Očekivalo se kako će HPE naglasiti moć tržišnog lidera i Juniperovog rivala Cisca kako bi ublažio moguće zabrinutosti Europske unije oko ugrožavanja tržišne utakmice. 

Financijski savjetnici HPE-a tijekom preuzimanja su J.P. Morgan Securities LLC i Qatalyst Partners.

Akvizicija dolazi u trenutku kada zlatna groznica s umjetnom inteligencijom navodi tvrtke na ulaganje milijardi dolara u nadogradnju i razvoj novih proizvoda. 

Očekuje se kako bi mogla udvostručiti HPE-ovo poslovanje s računalnim mrežama. Također bi, u prvoj godini po okončanju akvizicije, trebala povećati njegovu zaradu i slobodni novčani tijek. Zaključivanje posla očekuje se najkasnije početkom 2025. godine.

Ta se tvrtka hrve sa slabom potražnjom u poslovanju s web poslužiteljima. Nastojat će iskoristiti Juniperove jake strane kao što su mrežna sigurnost i mrežne operacije poduzeća uz podršku umjetne inteligencije.

Slaba potražnja inflacijom pogođenih bežičnih operatera i kabelskih operatera te jaka konkurencija Cisca i Nvidije dosad su kočili Juniperov rast.