Zakon o ekološkom dizajnu iduće će godine drastično mijenjati tržište pametnih telefona EU

20. lipnja iduće 2025. godine uslijediti će prekretnica na europskom tržištu pametnih telefona

Gorden Knezović utorak, 10. rujna 2024. u 07:10

Tog će dana dvije direktive Europske komisije donijeti nove standarde za označavanje energije i ekološki dizajn elektroničkih proizvoda.

Prodavači pametnih telefona i njihovi dobavljači prilagođavaju proizvode i planove otkako su nacrti direktiva prvi put objavljeni 2022. godine. U sljedećih devet mjeseci proizvođači će objaviti nove i ažurirane uređaje, budući da svaki proizvod koji namjerava ostati na tržištu nakon 20. lipnja 2025. godine mora biti prilagođen. Na primjer, ako Apple želi zadržati sljedeću iPhone seriju na tržištu nakon lipnja 2025. godine, promjene će vjerojatno biti napravljene na sljedećim verzijama Appleovih uređaja.

Energetska učinkovitost

Oznake energetske učinkovitosti nisu ništa novo. Koriste se za mnoge kategorije proizvoda od ranih 1990-ih, s rasponom pokrivenosti od zaslona preko žarulja do perilica rublja. Od sljedeće godine slične će se oznake prvi put pojaviti na svim pametnim telefonima.

Oznake će uključivati ​​ocjenu energetske učinkovitosti, kategorizaciju zaštite od pada, kategorizaciju indeksa popravljivosti, kapacitet izdržljivosti baterije i IP ocjenu. Dobavljači traže stručnjake kojima bi prepustili praćenje tih parametara.

S energetskim oznakama Europska komisija želi potaknuti prodavače u održivijem smjeru dok potrošačima daje nove alate za usmjeravanje njihovih odluka o kupnji. Ali korisnost oznaka ovisit će o distribuciji rezultata. Kod televizora, na primjer, više od 93% praćenih modela ima ocjenu E, F ili G za energetsku učinkovitost, što ga čini neučinkovitim alatom za usporedbu.

Uvođenje oznaka energetske učinkovitosti na pametnim telefonima
Uvođenje oznaka energetske učinkovitosti na pametnim telefonima

Mogućnost popravka, trajnost i recikliranje

Direktiva Europske komisije o ekološkom dizajnu više zabrinjava proizvođači jer će njezini zahtjevi utjecati na dizajn uređaja, planiranje inventara i softversku podršku.

Ukratko, Direktiva pokriva:

Popravak i ponovna uporaba: proizvođači moraju osigurati rezervne dijelove i informacije o popravku za određene komponente najmanje sedam godina nakon što je prodaja prekinuta. Neki rezervni dijelovi mogu biti dostupni samo profesionalnim serviserima, dok drugi moraju biti dostupni i potrošačima.

Trajnost: uređaji moraju preživjeti 45 padova s ​​visine od jednog metra bez smanjene funkcionalnosti. Moraju zadovoljiti razinu otpornosti na ogrebotine 4 na Mohsovoj ljestvici tvrdoće i nuditi zaštitu od prskanja vodom i čestica prašine. Također moraju imati minimalni kapacitet baterije od 80% nakon 800 ciklusa punjenja, a proizvođači moraju osigurati OS i sigurnosna ažuriranja pet godina nakon završetka plasmana uređaja na tržište.

Recikliranje : Informacije o rastavljanju (koraci, alati i tehnologije) moraju se dostaviti 15 godina.

Transparentnost: proizvođači moraju pružiti javno dostupne informacije na internetu o oskudnoj upotrebi minerala, indikativnom rezultatu mogućnosti recikliranja, postotku recikliranog sadržaja u proizvodu, IP ocjeni i izdržljivosti baterije. Kupci moraju imati pristup informacijama o dijagnostici baterije i preporukama o tome kako optimizirati životni vijek baterije.

Iako je Europska komisija proizvođači nametnula obvezu usklađenosti, većina će promjena zahtijevati da proizvođači surađuju s nizom partnera u opskrbnom lancu i distributera. Na primjer, osiguranje da su ažuriranja softvera izvediva zahtijeva podršku ODM-a za skup čipova (kao što su Qualcomm, MediaTek i UNISOC).

Zahtjevi za rezervnim dijelovima će dodati sloj složenosti planiranju resursa proizvođača, posebno za upravljanje zalihama, kako bi se osigurala troškovna i operativna učinkovitost. Vjerojatno će biti potrebna bliža suradnja s distributerima ili stručnjacima za popravke.

Oznake će uključivati ocjenu energetske učinkovitosti
Oznake će uključivati ocjenu energetske učinkovitosti

Tržišni utjecaj i rizici

Promjene dizajna, više godina softverske podrške i upravljanje zalihama rezervnih dijelova će dodati troškove koji će ravnotežu između povećanja cijena i marži učiniti još kompliciranijom. Iako se svi proizvođači moraju pridržavati istih propisa, relativni utjecaj nije jednako raspoređen.

Apple i Samsung dominiraju u Europi. U prvoj polovici 2024. zajedno su zauzeli 59% količinskog udjela i 80% vrijednosnog udjela na tržištu pametnih telefona. Ti proizvođači imaju i opsežne i učinkovite vrhunske portfelje, što može pojednostaviti interno opravdanje i ograničiti povećanja troškova (na primjer, zbog postojećih godina softverske podrške na uređajima visoke klase koji su već usklađeni).

Apple i Samsung dominiraju europskim tržištem te se očekuje kako će se najlakše prilagoditi novim tržišnim pravilima
Apple i Samsung dominiraju europskim tržištem te se očekuje kako će se najlakše prilagoditi novim tržišnim pravilima

Tržišne posljedice

Produženi životni vijek uređaja i jače tržište rabljenih proizvoda dovest će do manjeg ukupnog adresabilnog tržišta novih uređaja i staviti veći pritisak na dobavljače u tom segmentu. Posljedično, dugoročno će se krajolik proizvođača vjerojatno smanjiti, jer će samo nekoliko proizvođača moći dosegnuti veličinu koja dugoročno poslovanje može učiniti isplativim.

Proizvođači će također vjerojatno taktički prilagoditi svoje portfelje. Na primjer, kraći životni ciklus modela, uključujući rano ukidanje, može se koristiti za početak sedmogodišnjeg zahtjeva prije nego kasnije. Osim toga, proizvođači bi mogli razmotriti SKU-ove ili modele specifične za EU koji će biti usklađeni, možda i istovremeno u skladu sa zahtjevima koji će biti navedeni u portfelju određenih operatera (kao što su eSIM-ovi). Ali moglo bi biti teško interno opravdati bez značajnog trenutnog volumena.

Popravak uređaja

Iz perspektive ekološke održivosti, Direktiva Europske komisije o ekološkom dizajnu je značajan korak u rješavanju preranog zastarjelosti potrošačke elektronike. Obrazloženje iza direktive je da će dugotrajniji, izdržljiviji pametni telefoni usporiti cikluse osvježavanja i minimizirati stvaranje e-otpada u vrijeme kada planet proizvodi e-otpad pet puta većom stopom nego što se reciklira, prema UN-u.

Ali utjecaj Direktive o ekološkom dizajnu – uz propise o pravu na popravak koji se pojavljuju u Europi i nekim američkim državama – na tržište obnovljenih pametnih telefona ostaje neizvjestan. S jedne strane, dostupnost rezervnih dijelova i vodiča za popravak trebala bi povećati mogućnost popravka. Dugoročna podrška OS-u još je jedan ključni korak u osiguravanju da se pametni telefoni mogu obnoviti i ponovno koristiti, smanjujući rizik od krize e-otpada, poput one s kojom se tržište osobnih računala suočava kada Windows 10 podrška završi u listopadu 2025. godine .

S druge strane, direktiva može produžiti "prvi život" pametnih telefona, potencijalno smanjujući preostalu vrijednost. Čak i ako se obnovi, utrživost i vrijednost obnovljenog pametnog telefona starog pet, šest ili sedam godina bit će smanjena jer je zaostao mnogo generacija.