Regulativa, sigurnost i investicije: Osma konferencija F2 – Future of Fintech

Pridružite nam se na novom izdanju F2 - Future of Fintech konferencije, gdje vodeći stručnjaci otkrivaju kako digitalizacija, regulative i inovacije oblikuju budućnost financijskih usluga i ulaganja

Mreža četvrtak, 24. listopada 2024. u 00:08

Sljedećeg se mjeseca konferencija F2 – Future of Fintech vraća u svojem osmom izdanju, ponovno okupljajući vodeće stručnjake iz sektora kako bi raspravljali o ključnim trendovima i regulatornim izazovima koji oblikuju fintech industriju. Ovogodišnji program donosi niz zanimljivih predavanja, koja istražuju poveznice između digitalne transformacije, usklađenosti s regulativama i najnovijih tehnologija u financijama. Bit će govora i o ulaganjima u kriptovalute, kao i u ostale klase investicijske imovine, poput nafte i zlata.

Izdvajamo iz programa

Jedan od istaknutih predavača je Antonio Kolak iz Fine, koji će govoriti o digitalnoj transformaciji faktoringa. Sudionici će imati priliku saznati kako Fina Faktoring platforma unapređuje upravljanje potraživanjima kroz automatizaciju, elektroničko potpisivanje i brzu procjenu rizika, čime se tvrtkama omogućuje bolja likvidnost i učinkovitost poslovanja. Ovo predavanje će naglasiti kako digitalizacija mijenja tradicionalne financijske usluge, s posebnim fokusom na hrvatsko tržište.

Na regulatornom polju odvjetnica Natalija Babić donosi iznimno aktualno predavanje o novim zahtjevima iz EU regulative DORA (Digital Operational Resilience Act). S obzirom na to da se rok za usklađivanje s ovom uredbom približava – 17. siječnja 2025. – njezino predavanje pružit će sažeti pregled svih koraka koje financijski sektor i pružatelji ICT usluga trebaju poduzeti kako bi ojačali svoju kibernetičku sigurnost i otpornost.

Vedrana Pribičević, ugledna ekonomistica, istražuje intrigantnu temu fintech inovacija u svojem predavanju "Magija fintecha u zaobilaženju sankcija". Kako tehnologija poput kriptovaluta i decentraliziranih financija (DeFi) mijenja način na koji funkcioniraju međunarodne sankcije? Vedrana će pružiti detaljan uvid u to zašto sankcije često ne postižu željene rezultate i kakva je uloga novih tehnologija u globalnom financijskom sustavu.

Dario Hlupić Radić, voditelj Odjela za supervizorsko pravo HNB-a, govorit će o tome što donosi Uredba o tržištima kriptoimovine (MiCA) u kontekstu Hrvatske. Predavanje će pokriti ključne zahtjeve koje moraju ispuniti poduzetnici koji se bave kriptoimovinom, kao i ovlasti nadležnih tijela u nadzoru tog sektora.

U predavanju "Quo Vadis Digital Euro?", Alen Selimbegović iz tvrtke Beelna donosi pregled razvoja digitalnih valuta s posebnim fokusom na digitalni euro. Sudionici će moći saznati kako Europska središnja banka i ostali globalni subjekti razmatraju uvođenje digitalnih valuta, koje su prednosti i rizici, te kakav utjecaj digitalne valute mogu imati na financijske usluge, osobito u Hrvatskoj.

Odvjetnik Stefan Martinić predstavit će prijedlog uredbe FiDA (Financial Data Access Regulation) i načina na koje ona mijenja pravila igre u pogledu otvorenih financija. Njegovo predavanje razjasnit će kako EU planira olakšati pristup i dijeljenje financijskih podataka među raznim sudionicima na tržištu, uključujući fintech tvrtke i tradicionalne financijske institucije. FiDA postavlja nova pravila u kontekstu dijeljenja podataka, a Stefan će objasniti kako ona koegzistiraju s GDPR-om i što ta uredba znači za fintech inovacije.

Za one koji žele kombinaciju ozbiljnih tema i zabave, tu je predavanje Borisa Agatića, stručnjaka za blockchain i kriptovalute, pod naslovom " Cryptonomics - who needs sex if crypto f**ks you every day!". U formatu koji uključuje elemente stand-up komedije, Boris će kroz humor i memove objasniti složenosti kriptovaluta i decentraliziranih financija, pružajući svjež i zabavan pogled na temu koja mijenja svijet financija.

Gdje i kada?

F2 – Future of Fintech održava se 25. i 26. studenog 2024. u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Ulaznice i sve dodatne informacije potražite na webu konferencije, gdje će uskoro biti objavljen i kompletan program dvodnevnog događanja.

Cijena ulaznice za fizičko sudjelovanje je 90 €, online ulaznica je 60 €, a studentska 25 €. Sve ulaznice uključuju i pristup snimkama nakon događaja, a u cijenu fizičke ulaznice uključena je kava dobrodošlice tijekom oba dana, te ručak tijekom prvog dana konferencije.