Najavljujemo IOT Forum 2024: Inovacije koje oblikuju pametne gradove i održivu budućnost

Pred vratima je novo izdanje konferencije IOT Forum, koja se održava 15. listopada u prostoru HUB385 u Zagrebu. Donosimo pregled ovogodišnjeg programa u kojem se isprepliću AI, Internet stvari i energetika

Mreža srijeda, 2. listopada 2024. u 19:50

Ovogodišnje izdanje IOT Foruma donosi niz zanimljivih i relevantnih predavanja koja pokrivaju najnovije trendove i izazove u području Interneta stvari, povezanosti te neizbježne umjetne inteligencije, uz primjese energetske učinkovitosti i pametnog upravljanja energijom. Ovaj događaj okuplja stručnjake iz industrije i akademske zajednice, pružajući jedinstvenu priliku za razmjenu znanja i iskustava u domeni Interneta stvari.

U nastavku donosimo pregled nekih od zanimljivih točaka programa, a cijeli sadržaj, koji vas očekuje na konferenciji, možete pronaći na službenim stranicama IOT Foruma.

Izdvajamo iz programa

Mihael Mudrić, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, bavit će se pitanjem usklađivanja IoT sustava s novom Uredbom EU-a o umjetnoj inteligenciji. Njegovo će predavanje obuhvatiti ključne aspekte koje tvrtke i organizacije trebaju uzeti u obzir u nadolazećim godinama, uključujući samoprocjenu rizičnosti AI sustava, nove standarde i protokole te svrhu ovih promjena u poslovanju.

Na praktičnoj strani, Mario Weber, savjetnik za razvoj poslovanja u tvrtki Verso Altima, prezentirat će primjenu IoT rješenja u pametnim gradovima. Kroz primjere iz nekoliko gradova, sudionici će saznati kako su europski fondovi omogućili implementaciju naprednih tehnologija, uz naglasak na izazove u provedbi takvih projekata.

U predavanju Davora Bošnjaka iz HEP-Tradea, sudionici će imati priliku saznati kako se blockchain tehnologija može koristiti za nagrađivanje "aktivnih korisnika" koji postižu uštede energije. Predavanje će pružiti uvid u stvaranje nišnih tržišta za uštede energije u elektroenergetskom sektoru, ističući potencijal blockchaina u transformaciji tradicionalnih sustava nagrađivanja i poticanju energetske učinkovitosti.

Krunoslav Kedmenec, program menadžer u Verso Altimi, detaljno će predstaviti projekt pametne javne rasvjete u gradu Karlovcu, financiran putem ESCO modela. Ovaj model omogućava modernizaciju preko devet tisuća rasvjetnih mjesta uz značajne uštede energije i smanjenje emisija CO2, a projekt će obuhvatiti i tehničke aspekte pametnih sustava te njihove koristi za lokalnu zajednicu.

Također, Riko Luša iz Omega Softwarea govorit će o Smart Energy Management Systemu (SEMS), koji koristi IoT tehnologije za povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje ugljičnog otiska i financijskih troškova u skladu s ESG standardima.

Boris Agatić će predstaviti koncept DePIN-a (Decentralized Physical Infrastructure Networks), koji označava projekte koji koriste blockchain za upravljanje stvarnim infrastrukturama poput računalne snage, pohrane podataka, mrežnog kapaciteta i drugih fizičkih resursa. Predavanje će objasniti kako kripto-potaknuti sustavi nagrađivanja omogućuju decentralizirano pružanje infrastrukturnih usluga putem crowdfundinga, pružajući alternativu tradicionalnim rješenjima.

Za one koji su zainteresirani za tehničke izazove, maker, hacker te hardware & software developer Igor Brkić će podijeliti svoja iskustva pri razvoju LoRaWAN baziranog IoT sustava, od prototipiranja do finalne implementacije. Njegovo predavanje će obuhvatiti sve faze razvoja, s posebnim naglaskom na hardverski dizajn, testiranje i prevladavanje izazova poput nestašice čipova.

Luka Gubić i Tomislav Pedišić iz tvrtke Vukmir&Associates fokusirat će se u svojem zajedničkom izlaganju na važnost tehničke i integrirane zaštite podataka u razvoju AI sustava, s posebnim osvrtom na usklađenost s regulatornim zahtjevima i primjere najbolje prakse.

IOT Forum – 15. listopada – Zagreb

IOT Forum, powered by Bug, održava se 15. listopada. Događaj će biti moguće pratiti uživo u prostoru HUB385 ili putem streaminga. Finalni program konferencije i točna satnica bit će objavljeni uskoro.

Ulaznice po cijeni od 29 € pronađite na stranicama konferencije, gdje se one mogu platiti internet bankarstvom, karticom ili kriptovalutama, bilo kao fizička osoba ili tvrtka uz R1 račun. Ulaznice omogućavaju i naknadni pristup snimkama svih predavanja.

Pridružite se IOT Forumu i iskoristite priliku za produbljivanje vašeg znanja te ostvarivanje novih kontakata u industriji.

Kako je bilo na prethodnim izdanjima, provjerite u galeriji u nastavku