Knjige - Sjaj dragulja

Predstavljamo vrlo zanimljivu knjigu, čiji su autori uspjeli u naizgled nemogućem naumu; napisati sve o Rubyju, programskom jeziku s mnogo paradigmi

Mladen Viher srijeda, 1. svibnja 2019. u 00:00
The Well-Grounded Rubyist
The Well-Grounded Rubyist

Nastao je u Japanu sredinom devedesetih i ubrzo stekao veliku popularnost zbog svoje elegancije i sposobnosti da se s relativno malo kôda napravi mnogo. Posljednjih godina Ruby je postao sve cjenjeniji i na Zapadu, a dokaz tome je i već treće izdanje ove knjige koja je podijeljena u tri cjeline: prva predstavlja Rubyjeve osnove kroz šest poglavlja, u drugoj cjelini, koja također ima šest poglavlja, tema su klase i moduli u Rubyju, a treća cjelina od četiri poglavlja govori o Rubyjevoj dinamici. Ciljana publika ove knjige su programeri koji već imaju iskustvo, a željeli bi se posvetiti novom jeziku.

Unatoč svojoj cjelovitosti, knjiga ipak nije kompletan priručnik za Ruby jer autori pretpostavljaju kako se čitatelj zna služiti brojnim on-line referencama. Tekst je praćen brojnim ilustrativnim primjerima, a primjere kôda za svako od poglavlja možete naći na stranici https://github.com/jleo3/twgr koja prati ovo izdanje. Oprema knjige vrlo je dobra, s mnogo vrlo preglednih tablica i primjera kôda, kao i nekoliko zornih ilustracija, jedino u opremi odudara naslovnica jer je urednik želio naglasiti posebnost ove knjige pa je za temu izabrao sliku francuske plemkinje iz doba prije revolucije, kad se prema odjeći, ponašanju i govoru odmah znalo tko je kojoj klasi pripadao.

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen u časopisu Mreža.

 

Knjige