Koliko je 5G uopće brži? Analiza brzine učitavanja stranica

Brzina učitavanja stranice ključna je mjera vašeg iskustva pregledavanja weba. Mjeri koliko je vremena potrebno da se stranica učita, u potpunosti prikazujući sadržaj na toj stranici

Gorden Knezović četvrtak, 27. lipnja 2024. u 13:15
📷 flickr
flickr

Na to izravno utječe latencija, odnosno koliko brzo korisnikov uređaj dobiva odgovor nakon što pošalje zahtjev za neku stranicu. Tipičan zahtjev na internetu treba dvije do pet povratnih komunikacija između različitih entiteta preko različitih protokola osjetljivih na kašnjenje.

Ookla Research je istražila koliko milisekundi je potrebno da se stranica učita) na tri popularne usluge u devet velikih zemalja diljem svijeta tijekom prvog tromjesečja 2024. godine.

Prema Speedtest Global Indexu Ookla Research globalni prosjek u svibnju 2024. godine za mobilnu latenciju iznosio je 27 milisekundi (0,027 sekundi) a u fiksnoj širokopojasnoj mreži o9 ms (0,09 s)

5G ispunio obećanje

Jedno od obećanja 5G je manja latencija, što bi trebalo dovesti do brže (manje) brzine učitavanja stranice na bilo kojoj stranici. Analiza pokazuje da je 5G ispunio obećanje latencije, pokazujući bolju brzinu učitavanja stranice od 4G-a na svim uslugama u svim zemljama koje je istražio Ookla Research. Međutim, poboljšanje nije bilo isto na svim zemljama. Kanada je na vrhu popisa brzine učitavanja stranice u 5G mrežama na svim uslugama, dok je od analiziranih zemalja Južna Afrika imala najsporiju brzinu učitavanja 5G stranice na Googleu i YouTubeu.

Sjeverna Amerika

Kanadska 5G brzina učitavanja stranica bila je najbrža ili među najbržima u svim analiziranim zemljama, pri čemu je Kanada imala najbržu brzinu učitavanja stranica na Facebooku, Googleu i YouTubeu. Analiza je pokazala da je 5G pružio pristojno bolju brzinu učitavanja stranice od 4G-a na sve tri usluge u Kanadi tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. YouTube je učitavao 16% brže na 5G-u nego na 4G-u, Google je bio 18% brži, a Facebook je bio 23% brži na 5G-u.

Podaci Speedtesta iz SAD-a pokazuju da je 5G isporučio mnogo manju brzinu učitavanja stranice od 4G-a na sve tri usluge tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. Google je učitavao 21% brže na 5G-u nego na 4G-u, YouTube je bio 22% brži, a Facebook je bio 26% brži na 5G-u.

Europa

Podaci Speedtesta pokazuju da je brzina učitavanja 5G stranica na sve tri usluge bila pristojno brža nego na 4G-u u Francuskoj tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. YouTube je učitavao 14% brže na 5G-u nego na 4G-u, Facebook je bio 19%, a Google je bio 20% brži na 5G-u.

Brzina učitavanja 5G stranica u Španjolskoj bila je nešto brža od 4G-a na sve tri usluge tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. YouTube se učitavao 11% brže na 5G-u nego na 4G-u, Google je bio 14% brži, a Facebook je bio 15% brži na 5G-u.

Latinska Amerika

Podaci Speedtesta pokazuju da je 5G pružio mnogo manju brzinu učitavanja stranice od 4G na sve tri usluge u Brazilu tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. Google je učitavao 20% brže na 5G-u nego na 4G-u, YouTube je bio 25% brži, a Facebook je bio 30% brži na 5G-u.

Podaci Speedtesta pokazuju da je 5G pružio mnogo manju brzinu učitavanja stranice od 4G na sve tri usluge u Meksiku tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. Google i Facebook su učitavali 26% brže na 5G-u nego na 4G-u, a YouTube je bio 28% brži na 5G-u. Meksiko i Indija među analiziranim zemljama imali su najsporiju brzinu učitavanja 5G stranica za Facebook.

Afrika

Analiza je otkrila da je 5G pružio mnogo manju brzinu učitavanja stranice od 4G-a na sve tri usluge u Nigeriji tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. Google je učitavao 24% brže na 5G-u nego na 4G-u, YouTube je bio 27% brži, a Facebook je bio čak 47% brži na 5G-u.

Podaci Speedtesta pokazuju da je 5G isporučio mnogo manju brzinu učitavanja stranice od 4G na sve tri usluge u Južnoj Africi tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. Google je učitavao 22% brže na 5G-u nego na 4G-u, YouTube je bio 27% brži, a Facebook je bio 36% brži na 5G-u. Južnoafrička Republika je od svih analiziranih zemalja imala najsporiju brzinu učitavanja 5G stranica za Google i YouTube.

Azija

Analiza podataka Speedtesta pokazuje da je brzina učitavanja stranice na sve tri usluge bila mnogo niža na 5G-u nego na 4G-u u Indiji tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. Google je učitavao 23% brže na 5G-u nego na 4G-u, YouTube je bio 32% brži, a Facebook je bio 33% brži na 5G-u. Indija i Meksiko imali su od svih analiziranih zemalja najsporiju brzinu učitavanja stranica za Facebook preko 5G-a.