AMD predstavio nove čipove s umjetnom inteligencijom, očekuje 4 mlrd. USD prihoda u 2024.

Novi procesori trebali bi ponuditi 35 puta bolje performanse, a od 2026. stiže i platforma nove generacije.

Mreža utorak, 11. lipnja 2024. u 11:05
📷 Timothy Dykes  (Unsplash)
Timothy Dykes (Unsplash)

Advanced Micro Devices (AMD) predstavio je svoje najnovije procesore umjetne inteligencije i opisao plan za razvoj takvih čipova u sljedeće dvije godine.

Na tehnološkom sajmu Computex u Taipeiju (Tajvan), izvršna direktorica AMD-a Lisa Su predstavila je MI325X akcelerator, koji bi trebao biti dostupan u četvrtom kvartalu 2024. godine.

Utrka za razvojem generativnih programa umjetne inteligencije dovela je do ogromne potražnje za naprednim čipovima koji se koriste u podatkovnim centrima.

Nvidia trenutno drži oko 80 posto globalnog tržišta u tom segmentu. Od prošle godine su najavili kako planiraju skratiti ciklus novih izdanja na godišnji. U AMD-u su odlučili slijediti taj primjer.

Rubin stiže 2026. godine

AMD je predstavio nadolazeću seriju čipova MI350, za koju se očekuje da će biti dostupna 2025. godine i temeljit će se na novoj arhitekturi.

U usporedbi s trenutno dostupnom serijom MI300, nova serija MI350 trebala bi ponuditi 35 puta bolje performanse u zaključivanju - procesu izračunavanja odgovora generativne umjetne inteligencije. 

Serija MI400, najavljena za 2026. godinu, temeljit će se na arhitekturi nazvanoj Next.

Sljedeća generacija platforme čipova s umjetnom inteligencijom Rubin, koja bi trebala biti predstavljena 2026. godine, uključivat će ​​GPU-ove, CPU-ove i mrežne čipove.

Vrijednost AMD-ovih dionica više se nego udvostručila od početka 2023. Nvidia je u istom razdoblju rasla za više od sedam puta. 

AMD očekuje kako će tijekom ove godine prodati čipova s umjetnom inteligencijom u vrijednosti četiri milijarde američkih dolara, za pola milijarde više nego što se ranije očekivalo.

HP i Lenovo će ponuditi računala s AMD-ovim čipovima

Njihova najnovija generacija središnjih procesorskih jedinica vjerojatno će biti dostupna u drugoj polovici 2024. godine.

AMD je detaljno opisao arhitekturu za svoje nove neuralne procesorske jedinice (NPU), koje su posvećene rukovanju zadacima na uređaju u računalima s umjetnom inteligencijom.

Proizvođači čipova računaju na dodatne mogućnosti umjetne inteligencije kako bi potaknuli rast na tržištu osobnih računala, koje izlazi iz višegodišnjeg pada.

Dobavljači osobnih računala kao što su HP i Lenovo izdat će uređaje koji uključuju AMD-ove čipove s umjetnom inteligencijom. U AMD-u tvrde kako njihovi procesori premašuju Microsoftove Copilot+ PC zahtjeve.