Usvojen europski Zakon o umjetnoj inteligenciji, primjena kreće od lipnja

Time je postavljeno moguće globalno mjerilo mjera sigurnosti za tehnologiju koju se koristi u gotovo svim aspektima života i poslovanja.

Mreža ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 01:45
📷 Angel Bena (Pexels)
Angel Bena (Pexels)

Ključna europska pravila o umjetnoj inteligenciji stupit će na snagu sljedećeg mjeseca nakon što su države članice Europske unije odobrile politički dogovor postignut u prosincu 2023. godine.

Time je postavljeno moguće globalno mjerilo mjera sigurnosti za tehnologiju koju se koristi u gotovo svim aspektima života i poslovanja.

"Zakonom o umjetnoj inteligenciji, Europa naglašava važnost povjerenja, transparentnosti i odgovornosti u radu s novim tehnologijama, dok u isto vrijeme osigurava da ova tehnologija koja se brzo mijenja može procvjetati i potaknuti europske inovacije", rekao je belgijski ministar digitalizacije Mathieu Michel.

Zakon o umjetnoj inteligenciji sveobuhvatniji je od dobrovoljnog pridržavanja propisa u Sjedinjenim Državama, dok je kineski pristup usmjeren na održavanje društvene stabilnosti i državne kontrole.

Glasovanje država članica Unije uslijedilo je dva mjeseca nakon što su zakonodavci Unije podržali zakon o umjetnoj inteligenciji koji je izradila Europska komisija 2021. godine nakon niza ključnih promjena.

Zabrinutost oko umjetne inteligencije - koja doprinosi dezinformacijama, lažnim vijestima i materijalima zaštićenim autorskim pravima - intenzivirala se na globalnoj razini posljednjih mjeseci usred sve veće popularnosti sustava generativne umjetne inteligencije kao što su OpenAI-jev ChatGPT i Googleov Gemini.