Objavljen Zakon o umjetnoj inteligenciji, kreću rokovi za usklađivanje

Do sredine 2026. godine njegove će odredbe općenito biti u potpunosti primjenjive na programere umjetne inteligencije. No, postoje različiti rokovi za različite odredbe.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 15. srpnja 2024. u 11:05
📷 Markus Spiske (Unsplash)
Markus Spiske (Unsplash)

Potpuni i konačni tekst Zakona o umjetnoj inteligenciji Europske unije objavljen je u Službenom listu.

Novi će zakon stupiti na snagu 1. kolovoza. Za 24 mjeseca - do sredine 2026. godine - njegove će odredbe općenito biti u potpunosti primjenjive na programere umjetne inteligencije. 

Međutim, postoje različiti rokovi za primjenu različitih zakonskih odredbi.

Takozvani visokorizični slučajevi upotrebe - poput biometrije ili umjetne inteligencije koja se koristi u provedbi zakona, zapošljavanju, obrazovanju i kritičnoj infrastrukturi - dopušteni su zakonom, ali programeri takvih aplikacija suočavaju se s obvezama u područjima kao što su kvaliteta podataka i nepristranost.

Treća razina rizika također primjenjuje neke blaže zahtjeve transparentnosti za proizvođače alata kao što su roboti za brbljanje temeljeni na umjetnoj inteligenciji.

Za proizvođače modela opće namjene (GPAI), kao što je OpenAI GPT, tehnologija na kojoj se temelji ChatGPT, također postoje zahtjevi za transparentnošću. Najjači GPAI-ovi mogu biti podložni sistemskoj procjeni rizika.

Fazna implementacija

Popis zabranjenih uporaba umjetne inteligencije postaje punovažan šest mjeseci nakon što zakon stupi na snagu, dakle početkom 2025.

Zabrana korištenja umjetne inteligencije obuhvaća:

  • socijalno kreditno bodovanje u kineskom stilu;
  • sastavljanje baza podataka za prepoznavanje lica neciljanim skeniranjem interneta ili nadzornih sustava;
  • korištenje daljinske biometrije u stvarnom vremenu od strane policijskih tijela na javnim mjestima osim ako se ne primjenjuje jedna od nekoliko iznimki, kao što je tijekom potrage za nestalim ili otetim osobama.


Devet mjeseci nakon stupanja na snagu (travanj 2025.) kodeksi prakse primjenjivat će se na programere obuhvaćenih aplikacija umjetne inteligencije.

Kodeks bi trebao osigurati Ured Unije za umjetnu inteligenciju. Unija je navodno u potrazi za konzultantskim tvrtkama koje će ga izraditi, što je izazvalo zabrinutost kako bi veliki igrači mogli lobiranjem utjecati na oblikovanje pravila kojima će biti regulirani. 

Godinu dana nakon stupanja na snagu počet će primjena zakonskih pravila o GPAI-ima koja moraju biti u skladu sa zahtjevima transparentnosti.

Podskupu visokorizičnih sustava umjetne inteligencije dan je najizdašniji rok za usklađivanje, s 36 mjeseci nakon stupanja na snagu, do 2027. 
Ostali visokorizični sustavi moraju se uskladiti ranije, nakon 24 mjeseca