Europska unija i Kina pokušavaju se dogovoriti što su važni podaci

Cilj je otkloniti zabrinutost zbog kineskih restriktivnih zakona o izvozu podataka, osobito u sektorima poput financija, farmacije, automobilske industrije i ICT-ja.

Miroslav Wranka nedjelja, 1. rujna 2024. u 11:05
📷 Zhe Zhang (Unsplash)
Zhe Zhang (Unsplash)

Europska unija i Kina pokrenule su inicijativu usmjerenu na rješavanje problema s kojima se suočavaju europske tvrtke u toj azijskoj državi u vezi s prijenosom neosobnih podataka.

Cross-Border Data Flow Communication Mechanism trebao bi otkloniti zabrinutost zbog kineskih restriktivnih zakona o izvozu podataka, osobito u sektorima poput financija, farmacije, automobilske industrije i ICT-ja.

Europska komisija posebno je zabrinuta zbog nejasnog jezika u vezi sa zahtjevima Kine za dobivanje sigurnosnih odobrenja za izvoz svih "važnih podataka". Službeni Peking nije ponudio čvrstu definiciju tog pojma.

Namjera inicijative je "usredotočiti se na praktična rješenja". 

Pad povjerenja investitora

Mehanizam je dio šireg sporazuma iz 2023. između Unije i Kine kako bi se olakšao prijenos podataka i osigurala usklađenost s kineskim propisima o podacima.

Peking je dugo pokušavao kontrolirati kako njegova domaća poduzeća pohranjuju svoje podatke. Poznato je kako poduzima mjere - uključujući povlačenje aplikacija i blokiranje javnih ponuda dionica - protiv onih koji se tome opiru.

U lipnju prošle godine su uveli još stroža pravila, koja zahtijevaju regulatornu intervenciju pri slanju podataka u inozemstvo.

Tvrtke koje premještaju podatke koji opisuju više od 100.000 pojedinaca ili rukuju informacijama o više od milijun ljudi morale su provesti procjenu rizika i podnijeti deklaracije.

Europska komisija ocijenila je kako su ograničenja prekograničnog prijenosa podataka "glavni čimbenik koji pridonosi padu povjerenja europskih investitora u Kinu".

Yahoo je napustio Kinu nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti osobnih podataka 2021. godine. LinkedIn je naveo slične razloge kada je otišao mjesec dana kasnije.