Europska komisija uvrstila Booking.com među vratare, otvorila istragu o X-u

Booking.com sada ima šest mjeseci za podnošenje detaljnog izvješća o usklađenosti, no pojedine odredbe Zakona o digitalnim tržištima primjenjive su odmah.

Mreža srijeda, 15. svibnja 2024. u 11:05
📷 Jas Rolyn (Unsplash)
Jas Rolyn (Unsplash)

Europska komisija označila je web servis za rezervaciju smještaja Booking.com kao vratara, što znači kako se mora pridržavati strogih zakonskih odredbi.

Ujedno su i otvorili istragu oko statusa mreže društvenih medija X.

Usluge internetskog oglašavanja X Ads i TikTok Ads nisu označene kao vratari prema Zakonu o digitalnim tržištima.

Komisija je u ožujku najavila kako bi X, ByteDance i Booking.com mogli biti proglašeni vratarima. 

U Bookingu su prihvatili taj status, dok se u X-u tome protive. ByteDance je u srpnju prošle godine označen kao vratar, ali TikTok je to osporio na drugom najvišem europskom sudu.

Booking.com sada ima šest mjeseci za podnošenje detaljnog izvješća o usklađenosti. 

Pojedine odredbe Zakona o digitalnim tržištima primjenjiva su odmah, posebno obveza obavještavanja Komisije o svakoj namjeravanoj koncentraciji u digitalnom sektoru.

Jedan od najstrožih zakona

Taj je zakon jedan od najstrožih propisa usmjerenih na tržišnu dominaciju tehnoloških divova. Nameće im strože obveze moderiranja sadržaja, otvara tržišno natjecanje i olakšava potrošačima prebacivanje između usluga raznih dobavljača.

Tvrtke s više od 45 milijuna mjesečno aktivnih korisnika i 75 milijardi eura tržišne kapitalizacije kao vratare, pružajući temeljnu uslugu platforme za poslovne korisnike.

Komisija može nametnuti novčane kazne do 10 deset posto ukupnog svjetskog prometa tvrtke, odnosno do 20 posto u slučaju ponovljenih kršenja. Također može nametnuti ograničenja preuzimanja drugih tvrtki.

Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms i Microsoft vratarima su imenovani prošle godine.

Od 7. ožujka svoje aplikacije za razmjenu poruka moraju učiniti interoperabilnim s konkurentima i dopustiti korisnicima odluku koje će aplikacije unaprijed instalirati na svoje uređaje. 

Također im nije dopušteno davati prednost svojim uslugama u odnosu na usluge rivala ili sprječavati korisnike da uklone unaprijed instalirani softver ili aplikacije.