X, ByteDance i Booking mogli bi potpasti pod stroža pravila Europske unije

Europska komisija ima 45 dana za odluku hoće li se te tri tvrtke pridružiti Alphabetu, Amazonu, Appleu, Meta Platforms i Microsoftu

Miroslav Wranka srijeda, 6. ožujka 2024. u 12:40
📷 Alexandre Lallemand (Unsplash)
Alexandre Lallemand (Unsplash)

Platforma Elona Muska X, vlasnik TikToka ByteDance i Booking.com možda ispunjavaju kriterije Europske unije kao vratari, zbog čega bi mogli biti podvrgnuti strožim pravilima.

Zakon o digitalnim tržištima označava tvrtke s više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i 75 milijardi eura tržišne kapitalizacije kao vratare koji pružaju temeljne poslovne usluge.

Takve tvrtke dužne su, između ostalog, od 7. ožujka omogućiti interoperabilnost svojih aplikacija za razmjenu poruka s konkurentskim i odabir aplikacija koje će biti predinstalirane.

Nije im dopušteno davati prednost vlastitim uslugama u odnosu na konkurentske niti sprječavati korisnike u uklanjanju predinstaliranog softvera.

"Komisija sada ima 45 radnih dana za odluku hoće li tvrtke imenovati vratarima. Komisija će također procijeniti sve argumente koje iznesu tvrtke koje podnose zahtjeve kako bi opovrgle pretpostavku da bi trebale biti imenovane čuvarima vrata", navedeno je u objavi.

ByteDance je u srpnju prošle godine označen kao vratar, ali TikTok je to osporio na drugom najvišem sudu u Europi. Nije jasno koje bi se druge usluge ByteDance mogle smatrati uslugom temeljne platforme prema Zakonu o digitalnim tržištima.

Booking.com očekuje kako će ove godine zbog povećanja broja korisnika zadovoljiti kriterije za vratara. Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms i Microsoft taj su status stekli još prošle godine.