Europa prednjači u smanjenju emisije ugljičnog dioksida mobilnih mreža

Emisije ugljičnog dioksida (CO2) operatera mobilne mreže pale su za 6% na globalnoj razini između 2019. i 2022. godine, navodi se u četvrtom izvješću GSMA Mobile Net Zero, objavljenom na MWC 2024

Gorden Knezović petak, 1. ožujka 2024. u 06:15

Izvješće otkriva regionalne varijacije u smanjenju pogonskih emisija, pri čemu Europa prednjači sa smanjenjem od 50%. U Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi, Bliskom istoku i Sjevernoj Africi emisije su pale za 20-30%. Iako su operativne emisije porasle u Kini i Azijsko-Pacifičkoj regiji – najvećem i drugom po veličini mobilnom tržištu na svijetu – globalne emisije su se ukupno smanjile, unatoč sve većoj upotrebi podataka.

Kina i regija Azija - Pacifik imali su, za razliku od drugih dijelova svijeta, zadnjih godina povećanje emisije ugljičnog dioksida mobilnih mreža 📷 GSMA
Kina i regija Azija - Pacifik imali su, za razliku od drugih dijelova svijeta, zadnjih godina povećanje emisije ugljičnog dioksida mobilnih mreža GSMA

Cilj nulta emisija 2050.

Postizanje cilja mobilnog sektora da dosegne neto nulu do 2050. godine oslanja se na to da industrija smanji svoje emisije na 45% ispod razine iz 2020. do 2030. godine. To znači da ukupne emisije trebaju pasti za oko 7% godišnje do 2030. godine.

Nedavni napredak pokazuje da je to moguće, budući da je ciljana stopa smanjenja premašena tijekom posljednje tri godine za radne emisije u Europi, Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i MENA-i. 

Unatoč rastu prometa podataka i povećanju korisnika smanjila se emisija ugljičnog dioksida u mobilnim mrežama 📷 GSMA
Unatoč rastu prometa podataka i povećanju korisnika smanjila se emisija ugljičnog dioksida u mobilnim mrežama GSMA

Energetska učinkovitosti i OIE

Prema analizi, operativne emisije pale su unatoč rastućoj potražnji za podacima i povezivanjem – broj mobilnih veza na globalnoj razini porastao je za 7% između 2019. i 2022. godine, dok se internetski promet više nego udvostručio. Smanjenje ugljika u industriji uglavnom je potaknuto snažnim napretkom u energetskoj učinkovitosti i korištenju obnovljive energije (OIE).

Više od polovice pada emisija zabilježenog 2022. godine potaknuto je poboljšanim naporima za energetsku učinkovitost u mrežama, podatkovnim centrima i uredima, kao i elektrifikacijom voznih parkova i generatora. 

Obnovljiva energija činila je 33% električne energije koju su 2022. godine kupili operateri, što je porast u odnosu na 14% 2019. godinu. Izvješće je pokazalo da su operateri 2022. godine kupili ukupno 50 TWh električne energije iz obnovljivih izvora, što je ekvivalentno godišnjoj potražnji za električnom energijom u Kataru ili Singapuru, gotovo udvostručivši svoje kupnje od 2019. godine. Bez tih kupnji, procjenjuje se da bi operativne emisije ugljika bile 15 milijuna tona veće u 2022. godini.