GSMA interaktivni indeks 5G povezivosti

Udruga mobilne industrije GSMA, odnosno njen GSMA Intelligence je pokrenuo novi interaktivni indeks za preciznije praćenje uvođenja 5G na 39 tržišta

Mreža subota, 4. svibnja 2024. u 14:10
📷 flickr
flickr

Prema tom izvješću 5G korisničke veza su krajem 2023. godine premašila 1,5 milijardi, što ga čini najbrže rastućom mobilnom širokopojasnom tehnologijom do sada. Kao najbrže rastuća mobilna tehnologija do sada, predviđa se da će globalnom gospodarstvu do 2030. doprinijeti s gotovo 1 bilijun američkih dolara, omogućujući transformativne slučajeve korištenja za potrošače i tvrtke.

📷 GSMA
GSMA

No, GSMA upozorava na novi digitalni jaz između zemalja s visokim dohotkom te zemalja s niskim i srednjim dohotkom. Nadalje, čak ni u zemljama s 5G, tehnologija još nije ostvarila svoj puni potencijal.

Indeks uspoređuje različite aspekte implementacije 5G, uključujući dostupnost spektra, performanse mreže, pristupačnost, usvajanje i razvoj tržišta. Indeks pruža pristup donošenju odluka temeljen na podacima, omogućuje komparativnu analizu i potiče univerzalni pristup 5G povezivosti.

Performanse na Indeksu ocjenjuju se u rasponu od 0 do 100 kroz niz pokazatelja, pri čemu viši rezultat predstavlja jaču izvedbu u pružanju 5G povezivosti. Indeksov web alat omogućuje istraživanje podataka koji se koriste u Indeksu 5G povezivosti i usporedbu tržišta kroz niz metrika. Također može se pristupiti pratećem Izvješću o stanju 5G i preuzeti podatke indeksa.

Prema zadnjim pokazateljima zemlje s najboljim rezultatima na Indeksu su Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Norveška i Finska.