Baze podataka na meti hakera - prijavite se na stručni Spanov trening

Prijave za trening „Sigurnost baza podataka“ u Span Centru kibernetičke sigurnosti otvorene su do 13. rujna 2024., stoga požurite rezervirati svoje mjesto jer je broj sudionika ograničen

Mreža utorak, 3. rujna 2024. u 15:00

U današnjem digitalnom dobu podaci su najvrjedniji resurs svake organizacije. Podaci omogućuju donošenje informiranih odluka, optimizaciju poslovnih procesa i stjecanje konkurentske prednosti. Upravljanje podacima i njihova zaštita je rizičan i odgovoran proces. Kibernetički napadi i neovlašteni pristup podacima mogu ugroziti integritet, povjerljivost i dostupnost podataka, što dovodi do ozbiljnih posljedica za organizaciju. Zbog toga, razumijevanje rizika i ulaganje u sigurnost baza podataka nije samo tehničko, već strateško i etičko pitanje.

Jedna od glavnih meta hakera danas su upravo baze podataka, a njihova zaštita zahtijeva sveobuhvatan i proaktivni pristup koji uključuje šifriranje podatka, sigurnosne kopije, automatizaciju, nadgledanje te edukaciju i obuku. Slijedeći najbolje prakse, organizacije moraju zaštititi svoje podatke kako bi spriječile financijske i reputacijske posljedice. Kontinuirane edukacije u ovom području su sve važnije, a jedna od njih je i dvodnevni specijalistički trening „Sigurnost baza podataka“, koji će se održati  u Span Centru kibernetičke sigurnosti. Cilj treninga je osposobiti polaznike za rad s relacijskim bazama podataka, s fokusom na sigurnost i praktično korištenje Microsoft SQL servera.  Kroz praktične vježbe, polaznici će imati priliku simulirati i rješavati različite izazove vezane uz sigurnost baza podataka.

Učenje kroz praksu

„Osim što će polaznici kroz demonstraciju vidjeti određene stvari iz aspekta sigurnosti, svaki će taj segment i sami testirati te rješavati zadatke koji simuliraju stvarne probleme u praksi. To je jedna od najvećih prednosti treninga jer će otići s konkretnim znanjima koje će moći primijeniti čim se vrate u svoje radno okruženje“, ističe voditelj treninga Željko Kovačević, viši predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i docent na Sveučilištu Sjever.

Željko Kovačević
Željko Kovačević

Trening je namijenjen IT stručnjacima i administratorima baza podataka, sigurnosnim analitičarima i stručnjacima za cyber sigurnost te programerima kojima razumijevanje sigurnosnih principa pomaže u izgradnji sigurnih aplikacija koje pravilno pohranjuju i štite podatke. Osnovni preduvjet za prijavu na trening je temeljno poznavanje rada na računalu i operativnog sustava Windows, osnovno razumijevanje baza podataka i Microsoft SQL-a te razumijevanje osnovnih koncepata mreže i sigurnosti za bolje praćenje naprednijih segmenata treninga.

Polaznici će po završetku treninga dobiti certifikat o sudjelovanju. Po dolasku u Span Centar kibernetičke sigurnosti, dočekat će ih prijenosna računala i priručnik za lakše praćenje treninga, koji će moći zadržati. Više detalja o treningu možete pronaći ovdje.