Microsoftovo ulaganje u ljudski kapital: zaposleni vrhunski AI znanstvenici

Lako je kupiti i platiti nekoliko stotina tisuća Nvidijinih procesora, puno je teže danas naći vrhunskog inženjera specijaliziranog za umjetnu inteligenciju

Ivan Podnar utorak, 19. ožujka 2024. u 23:49

Intenzivna konkurencija na tržištu specijalizirane radne snage u SAD-u natjerala je Microsoft da zaposli Mustafu Suleymana i Karéna Simonyana, suosnivače AI startupa Inflection AI. Ova odluka, koju je na blogu Microsofta objavio Satya Nadella, označava da Microsoft smatra potrošački AI jednim od svojih najvažnijih pravaca razvoja. Mustafa Suleyman je najpoznatiji je kao suosnivač DeepMinda, AI laboratorija u Londonu koji se proslavio aplikacijama za igranje složenih igara. Njih je Google kupio 2014. godine i Suleyman se kasnije, kao Googleov potpredsjednik bavio proizvodima i razvojem AI-a.

Nakon što je 2019. godine napustio Google, s Karénom Simonyanom, vodećim istraživačem iz DeepMinda osnovao je startup Inflection AI. Njima se pridružio suosnivač Linkedlna Reid Hoffman. Fokusirali su se na razvoj potrošački orijentiranih AI proizvoda, uključujući chatbot imenovan Pi, koji koristi generativnu AI tehnologiju sličnu ChatGPT-u. Pretpostavlja da se da će promjenom radnih mjesta prestati razvoj chatbota Pi. Startup je prikupio 1,3 milijarde dolara investicija, tvrtka je postala vrijedna 4 milijarde dolara, a iza svega je financijski mahom stajao Microsoft.

Strateški potez

Ovo je strateški potez Microsofta, jer je oformljen odjel Microsoft AI, koji će voditi Suleyman a pod izravnom Nadellinom kontrolom. Novi odjel bavit će se daljnjim razvojem postojećih AI proizvoda: Copilot, Bing, Edge, i GenAI koji su dosad bili razasuti u raznim odjelima. Simonyan postaje glavni znanstvenik potrošačke AI grupe. Sadašnji CTO, Kevin Scott, dobio je novu ulogu, i bit će odgovoran za istraživački odjel umjetne inteligencije i kooperaciju s OpenAI.

Ova vijesti dana u svijetu biznisa s umjetnom inteligencijom, podcrtava preobrazbu, ali i rizik za Microsoft. Činjenica je da su već uložili milijarde u svoje partnerstvo s OpenAI-om i nedavno sklopili posao s AI startupom Mistral. Time su stali uz bok vodećim konkurentima, a povrat tek treba doći. Rizik je koliko će se sva ova ulaganja isplatiti. Microsoft 365, u kojem su Word, Outlook i Teams nadograđeni s AI pluginovima, nisu do sada izazvali veliko oduševljenje korisnika, posebno ne dodatnom cijenom koju treba plaćati kroz pretplatu za njihovo korištenje.