Micron prihodima nadmašio očekivanja, rasprodali su zalihe za 2024.

Dobri poslovni rezultati ostvareni su zahvaljujući sve većoj potražnji za memorijskim čipovima koji se koriste u računalstvu s umjetnom inteligencijom.

Mreža petak, 22. ožujka 2024. u 16:59
📷 Pixabay (Pexels)
Pixabay (Pexels)

Dionice tvrtke Micron Technology porasle su za 15,7 posto nakon što je tvrtka objavila iznenađujuću dobit i prognozirala prihode u tekućem tromjesečju iznad procjena Wall Streeta.

Dobri poslovni rezultati ostvareni su zahvaljujući sve većoj potražnji za memorijskim čipovima koji se koriste u računalstvu s umjetnom inteligencijom.

Tvrtka sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Idaho rekla je da su njeni čipovi za memoriju visoke propusnosti (HBM), koji se koriste u razvoju složenih aplikacija za umjetnu inteligenciju, rasprodani za 2024. godinu.

Tvrtka očekuje da će napredni čipovi povećati njenu bruto maržu u trećem kvartalu.

Micron predviđa prihod od 6,60 milijardi američkih dolara (plus ili minus 200 milijuna USD) za treće tromjesečje, uvelike iznad procjene od 6,03 milijarde dolara.

Očekuje se da će prilagođena bruto marža u tekućem tromjesečju biti 26,5 posto (plus ili minus 1,5 posto), iznad tržišne procjene od 20,8 posto.

Analitičari očekuju kako će Micronov udio na tržištu HBM-a s visokom maržom porasti 2024. 

Nvidia će ih također koristiti u svojoj sljedećoj generaciji čipova za umjetnu inteligenciju.

Micronove rezultate, objavljene prije ostalih proizvođača čipova, smatra se pokazateljem potražnje za različitim vrstama čipova i rješenjima za krajnja tržišta.

Industrija čipova mogla bi u narednom razdoblju doživjeti nagli porast prihoda: 55 posto u ovoj i 35 posto u narednoj godini, piše Reuters.