Intel će proizvoditi čip za Microsoft, planiraju prestići TSMC do kraja godine

U Intelu planiraju preuzeti glavnu ulogu u proizvodnji najbržih čipova na svijetu, oslanjajući se na proizvodnu tehnologiju Intel 18A.

Mreža subota, 24. veljače 2024. u 07:00
📷 Sjelven Djurakovic (Unsplash)
Sjelven Djurakovic (Unsplash)

Intel je objavio kako Microsoft planira koristiti njegove usluge za proizvodnju prilagođenog računalnog čipa.

Također procjenjuju kako će u naprednoj proizvodnji čipova prestići svog najvećeg suparnika - tvrtku Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) - i prije 2025. godine. 

Kasnije ove godine planiraju preuzeti glavnu ulogu u proizvodnji najbržih čipova na svijetu, oslanjajući se na proizvodnu tehnologiju Intel 18A. Vodeću poziciju namjeravaju zadržati i u 2026. godini, zahvaljujući novoj tehnologiji Intel 14A.

Microsoft će tehnologiju 18A koristiti za izradu javnosti još nepoznatog čipa. 

U Intelu sad očekuju kako će im izrada čipova za druge tvrtke donijeti 15 milijardi američkih dolara, umjesto prethodno najavljenih 10 mlrd. USD. Ukupno imaju četiri velika kupca za tehnologiju 18A.

Iskustvo i raspršena proizvodnja kao aduti

Vijest o tehnologiji 14A prvi je put da je Intel objavio pojedinosti o svojim planovima nakon 2025. godine.

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger tu je godinu postavio kao rok za povratak na čelnu poziciju u proizvodnji čipova kada je preuzeo kormilo tvrtke prije tri godine.

Desetljećima je Intel proizvodio čipove samo za sebe i iskoristio svoju vodeću ulogu u proizvodnji kako bi stvorio ciklus u kojem je proizvodio čipove s vodećim performansama u industriji i naplaćivao premiju za njih. Te su marže zauzvrat pomogle u financiranju napretka u proizvodnji. 

Ali kada je Intel izgubio vodstvo u proizvodnji, njegovi su čipovi postali manje konkurentni, a marže su pale, što je iscrpilo izvor financiranja za oporavak proizvodnje. Sada Intel računa na potencijalno milijarde dolara u subvencijama američke vlade i poslovima vanjskih kupaca kako bi se vratio na pravi put.

Nadaju se da će neke kupce privući iskustvom u izradi procesora na više kontinenata, za razliku od TSMC-a, koji svoje najnaprednije tvornice drži grupirane u geopolitički osjetljivom Tajvanu.

Intel je sklopio partnerstvo s Arm Holdingsom kako bi olakšao proizvodnju čipova s Armovim tehnologijama u svojim tvornicama. Također ima posebnu tehnologiju za koju analitičari kažu da će biti korisna za ubrzavanje čipova umjetne inteligencije gladnih energije.