IDC: ove godine tržište pametnih telefona će rasti 2,8%

Tijekom proteklih sedam godina, globalno tržište pametnih telefona imalo je šest puta godišnji pad, a samo jednu godinu rast

Mreža subota, 24. veljače 2024. u 16:26

Međutim, ova 2024. godina bi trebala biti godina u kojoj će se tržište pametnih telefona vratiti u rast. Prema novoj prognozi Međunarodne podatkovne korporacije (International Dana Corporation, IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, očekuje se da će isporuke pametnih telefona ove godine iznositi 1,2 milijardi jedinica, što bi bio rast od 2,8% na godišnjoj razini. Nastavak jednoznamenkastog rasta očekuje se sve do 2028. godine. Tržište pametnih telefona u svijetu je još uvijek ispod predpandemijske razine.

Dok se svijet i dalje suočava s izazovnim makroekonomskim okruženjem, nekoliko kategorija uređaja ostvariti će povratak u rast tržišta, uz pametne telefone u rast se vraćaju i osobna računala. IDC vjeruje u oporavak tržišta pametnih telefona koji ostaju glavni uređaj za većinu korisnika, no njihovo stalno poboljšanje kvalitete i rast cijena produžava im vrijeme zamijene.  

Ciklusi zamjene uređaja i rastuća potražnja na tržištima u razvoju svakako su ključni pokretači ukupnog oporavka tržišta, ali sadašnji tehnološki razvoj donosi promjene na tržištu pametnih telefona. Prije svega, sklopivi pametni telefoni nastavljaju brzo rasti s očekivanim godišnjim rastom od 37% i isporukama koje će doseći 25 milijuna u 2024. godini. Usto, umjetna inteligencija (artificial intelligence, AI) brzo će se ugrađivati u pametne telefone, što potiče zanimanje za dolazeće pametne telefone.

IDC predviđa da će se 2024. godine isporučiti 170 milijuna pametnih telefona s umjetnom inteligencijom, što bi trebalo biti 15% ukupnog tržišta pametnih telefona i nadmašiti čak i osobna računala s umjetnom inteligencijom. Pametni telefoni s umjetnom inteligencijom sljedeće generacije brzo će rasti nakon 2024. godine kako se budu razvijali slučajevi upotrebe. Dok će umjetna inteligencija utjecati na sve uređaje, pametni telefoni će biti uređaj koji će pokrenuti revoluciju korisničkog korištenja umjetne inteligencije, smatraju u IDC-u.