Umjesto automobila, Apple priprema robotsku kućnu pomoćnicu?

Pojavile su se vijesti kako jabučari rade na nekoj vrsti uređaja iz kategorije osobne robotike, koji bi mogao živjeti s vama i pratiti vas.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 8. travnja 2024. u 10:55
📷 Erhan Astam (Unsplash)
Erhan Astam (Unsplash)

Nakon što su u Appleu odustali od vlastitog električnog automobila, čini se kako su našli novo područje u kojem se planiraju proširiti: kućanske robote.

Pojavile su se vijesti kako rade na nekoj vrsti uređaja iz kategorije osobne robotike, koji bi mogao živjeti s vama i pratiti vas. Navodno je još u u fazi istraživanja i razvoja, pa nije jasno hoće li u konačnici biti pušten u prodaju. 

Također je u razvoju i stolni uređaj koji koristi robotiku za pomicanje zaslona. Na oba uređaja također radi i tim zadužen za strojno učenje. 

Ne računajući Roombu i slične uređaje, tehnološka industrija dosad nije napravila velike iskorake na području kućne robotike. Veći je fokus na umrežavanju kućanskih uređaja i pomacima u segmentu interneta stvari, kao što to primjerice radi Samsung sa serijom Bespoke AI.

Iako je iza Applea niz godina uspona, ne znači kako su u svemu bili podjednako uspješni. 

Apple Car nije uspio ni zaživjeti kako treba, konzola za virtualnu stvarnost Vision Pro dočekana je s mještovitim kritikama... 

Dosad je najsmioniji pokušaj u razvoju kućne robotike bio Amazonov, koji je 2021. godine predstavio robota nazvanog Astro, što nije polučilo spomena vrijedne prodajne rezultate.

Amazon ga je u međuvremenu pokušao prenamjeniti u svojevrsnog zaštitara za male tvrtke, ali ni to nije prošlo naročito dobro.