Južna Koreja će laserima rušiti dronove

Sustav navodno može precizno pogoditi male bespilotne letjelice i multikoptere iz neposredne blizine. U budućnosti bi mogao biti korišten protiv zrakoplova i balističkih projektila.

Mreža četvrtak, 18. srpnja 2024. u 11:05
📷 Bruno Kelzer (Unsplash)
Bruno Kelzer (Unsplash)

Južna Koreja je započela s testiranjem obaranja bespilotnih letjelica laserima. 

Projekt nazvan "Ratovi zvijezda" najavila je Administracija za obrambeni program nabave (DAPA). Bit će to prvi put da neka nacionalna vojska rasporedi takvo protuzračno oružje na laserski pogon.

Mete će biti neutralizirane izravnim ozračivanjem laserom generiranim iz optičkog vlakna. Sustav navodno može precizno pogoditi male bespilotne letjelice i multikoptere iz neposredne blizine.

Riječ je o nevidljivom, tihom oružju kojem nije potrebno streljivo, osim električne energije za napajanje oružja, dodali su iz DAPA-e.

Iako trenutno postoji samo prototip, obrambena agencija je potpisala ugovor s proizvođačem, tvrtkom Hanwha Aerospace, kako bi tu tehnologiju uveli u masovnu proizvodnju.

Isporuka vojsci trebala bi početi ove godine.

Svaki hitac ovim oružjem košta oko 1,45 američkih dolara, što se vjerojatno odnosi na troškove energije. Nije poznato koliko je hitaca potrebno za uništenje drona. Navodno je tijekom testiranja postignuta stopostotna uspješnost. 

Oružje navodno djeluje ciljajući motore ili drugu električnu opremu svjetlosnim snopovima koje se ispaljuje 10 do 20 sekundi.

U njegovu je izgradnju od 2019. godine uloženo je 63,2 milijuna USD. U budućnosti bi moglo biti korišteno protiv zrakoplova i balističkih projektila.