Neuralna narukvica za VR stiže za koju godinu?

Prve modele narukvica koje bi trebale omogućiti jednostavnije preciznije upravljanje virtualnim sučeljima mogli bismo vidjeti možda već 2025.

Miroslav Wranka četvrtak, 22. veljače 2024. u 11:05
📷 XR Expo (Unsplash)
XR Expo (Unsplash)

Glavni izvršni direktor tvrtke Meta Platforms Mark Zuckerberg najavio je kako će u narednih nekoliko godina na tržište izbaciti neuralnu narukvicu za praćenje prstiju, koja će služiti za interakciju sa sučeljima proširene i virtualne stvarnosti. 

Krajem 2019. godine Facebook je kupio startup CTRL Labs, koji je radio na ideji narukvice za praćenje prstiju najmanje od 2015. Prijava patenta početkom 2019. sugerira kako su u Facebooku na tome već radili interno i prije tog preuzimanja. 

Glavni izvršni direktor i suosnivač CTRL Labsa Thomas Reardon vodio je projekt unutar Mete od akvizicije.

Dok konzole kao što su Meta Quest i Apple Vision Pro već mogu optički pratiti vaše prste pomoću računalnog vida, ovaj pristup ima ograničenu točnost i relativno visoku latenciju. Također je sklon problemima s okluzijom i lošiji je pri slabijem osvjetljenju.

Narukvica bi pratila živčane električne signale koji prolaze kroz zglob do prstiju iz vašeg mozga, koristeći tehniku koja se zove elektromiografija (EMG). 

Teoretski, to bi moglo imati nultu ili čak negativnu latenciju, savršenu točnost, raditi bez obzira na uvjete osvjetljenja i ne bi bilo podložno okluziji.  Trebalo bi omogućiti preciznu kontrolu složenih sučelja suptilnim pokretima ruke u krilu.

Nagađa se kako bi se neuralna narukvica mogla bi pojaviti uz treću generaciju pametnih naočala Ray-Ban pametnih naočala 2025. godine, dok bi njihova druga generacija premijeru mogla imati uz konzolu za virtualnu stvarnost koju Meta planira lansirati 2027.