Uvodnik - Preslagivanja i krize (kao da je ikad drugačije?)

Oleg Maštruko srijeda, 19. travnja 2023. u 02:15

Tema broja je preslagivanje telekom tržišta EU. Odnosno, da citiram iz uvoda u temu – Europska komisija (EK) pokrenula je u ožujku javnu raspravu o budućnosti europskog telekomunikacijskog sektora. Jedna od dalekosežnih promjena koju bi nakon javne rasprave mogla donijeti buduća regulativa Europske unije (EU) o telekomunikacijskom i digitalnom tržištu je ta da pružatelji usluga clouda i hiperskaleri, odnosno big tech kompanije, kao što su Amazon, Google, Microsoft, Apple, Meta i Netflix, plaćaju nadoknadu za podatkovni promet koji generiraju njihove usluge u europskoj telekomunikacijskoj mreži.

Željko komentira krizu banaka, u svom stilu – raspleta nema, a igra nikad ne prestaje, ali svejedno, materijala za komentar itekako ima. Netko će reći – pa banke nisu fintech? Pa sve je to dijelom fintech – granice se brišu, u tome i jest stvar s prodorom techa u neke old school sektore, ali i old school sektora u tech.

Marina piše o klimatskim promjenama i prebacivanju odgovornosti na AI. Može li nam umjetna inteligencija postati saveznikom u toj borbi, ili će i ona stati na stranu povećanja CO2 otiska? Ima smisla posegnuti za AI-jem. AI nam može pomoći da bolje razumijemo podatke koje već imamo o klimatskim promjenama, kao i u dobivanju vrijednih uvida iz tih podataka? Vidjet ćemo, AI je svakako top tema već sad, a pogotovo će to biti u mjesecima koji dolaze. AI komentira, na svoj način, i Aco u kolumni na početku, a i ja, u svojoj kolumni na kraju ovog izdanja Mreže.

Klimatske promjene kao tema, imam dojam da se pomalo ispuhuju. To ne znači da su, manje važne, samo da većina ljudi, obasuta drugim brigama, ima sve manje volje razmišljati o tome. Kao i kod covida i drugih opasnosti, puno toga ovisi o percepciji.

Gorden donosi pesimističnu analizu tržišta mobitela – u padu je, ali bilo je i vrijeme. Koliko smartfona nam uopće treba, i koliko bismo ih često trebali mijenjati da proizvođači budu sretni? Iz robotike imamo temu kobot vs robot... a što je kobot? E pa to otkrijte sami, uvodnik treba zadržati dozu mistike.

Održali smo i konferenciju 3T – Tourism, Travel and Tech, čak šesti put. Ako ste nas propustili pratiti i uživo, i preko online streaminga, u kraćem izvještaju možete dobiti vrlo sažetu ideju o čemu je bilo riječi. Inače, podsjećam, svi vlasnici ulaznica za naše konferencije imaju pristup do snimki predavanja i nakon eventa.

3T – šesti put, vrlo aktualne teme i odlični sadržaji
3T – šesti put, vrlo aktualne teme i odlični sadržaji
Mreza 5 / 2023 svibanj 2023.