Jugo, bura i vjetrenjače

Tema broja nije čisti IT, ali je svakako tech i dakako – energetika. Uostalom, riječ je o sektorima koji se sve više preklapaju i prožimaju

Oleg Maštruko četvrtak, 14. ožujka 2024. u 06:00

Vjetroelektrane na Jadranu? Riječ je ponajviše o offshore, dakle, pučinskim vjetroelektranama, što je na Jadranu, pogotovo sjevernom, izvedivo jer je relativno plitak.

"Prednost pučinskih vjetroelektrana ogleda se u njihovim puno većim i jačim turbinama od vjetroelektrana na kopnu, te posljedično proizvode znatno veću količinu električne energije. Na pučinama postoje vjetroelektrane visoke oko 300 metara, s lopaticama dužine 280 metara." Sjajna tema, u obradi naše Marine.

Dolaze li offshore vjetroelektrane na Jadran i želimo li to uopće?
Dolaze li offshore vjetroelektrane na Jadran i želimo li to uopće?

Nakon neprimjetne pauze od jednog broja, vraća nam se Željko – AI i ekonomija. Nema straha, posla će biti više, a ne manje, ali drukčijeg: "Nasuprot pretpostavci da će tehnologija ekspertizu učiniti nepotrebnom, kao što predviđaju Elon Musk i Geoffrey Hinton, povijest pokazuje da će se ukazati potreba za novim ekspertizama i ekspertima, a što potvrđuju i podaci o ogromnoj potražnji za radnom snagom s vještinama u razvijenim gospodarstvima".

Održali smo naš najmasovniji i najnarodskiji godišnji event – Bug Future Show, ako niste bili – najbolje što vam možemo ponuditi je izvještaj u ovom izdanju Mreže. Imamo i dvije teme iz sfere legaltecha – je li AI uspješniji od mladih odvjetnika, juniora? Druga je nastavak diskusije o biometrijskoj identifikaciji i masovnom nadzoru Mihaela Mudrića, predavača na lanjskom LegalTechu. Imamo i temu o problemima s podmorskim kabelima, zatim izvješće o stanju telekomunikacija u EU, te tekst o 5G privatnoj mreži u Luci Ploče, projektu koji sufinancira EU.

U sklopu priprema za konferenciju 3T, koja će se održati nekoliko dana nakon odlaska ovog izdanja u distribuciju (digitalnu i fizičku), prikazujemo softversko rješenje AVA.LIT, specijalizirano za ugostitelje i hospitality industriju. 3T – Tourism Travel and Tech održava se 20. ožujka, lokacija CineStar Zagreb Zapad, u tzv. Z Centru. Možda još stignete: https://3t.bug.hr/

Pretplatnici Mreže mogu pristupiti i digitalnom izdanju, ovdje.

 

Mreza 4 / 2024 travanj 2024.