Za pet godina umjetna inteligencija će prepoloviti posao programerima?

Između ostalog, brinula bi za mentalno zdravlje programera preporučujući pauze za rad i sugerirajući aktivnosti, a bila bi i naprednija u otkrivanju grešaka i propusta te u optimizaciji koda.

Miroslav Wranka subota, 1. lipnja 2024. u 07:10
📷 Kevin Ku (Pexels)
Kevin Ku (Pexels)

Tijekom narednih pet godina umjetna inteligencija transformirat će razvoj softvera, tvrde četiri akademika sa Sveučilišta u Luganu u Švicarskoj.

U radu From Today’s Code to Tomorrow’s Symphony: The AI Transformation of Developers' Routine by 2030, istraživači Matteo Ciniselli, Niccolò Puccinelli, Ketai Qiu i Luca Di Grazia predviđaju kako će izgledati razvoj pomoći pri izradi softvera u vidu umjetne inteligencije.

Konkretno, za fazu implementacije životnog ciklusa razvoja softvera predlažu nasljednika alata kao što su GitHub Copilot, OpenAI ChatGPT, Google Gemini i Tabnine, kojeg su nazvali HyperAssistant.

Taj je alat zamišljen kao sposobnija verzija današnjih automatiziranih alata za podršku programiranju, s djelokrugom koji nadilazi stvaranje izvornog računalnog koda. 

Između ostalog, brinuo bi za mentalno zdravlje programera preporučujući pauze za rad i sugerirajući aktivnosti, a bio bi i napredniji kad je riječ o otkrivanju grešaka i propusta te u optimizaciji koda.

HyperAssistant bi bio pomoćnik, ne zamjena za programere, i trebao bi moći prepoloviti sadašnju količinu posla s kojim se oni susreću. 

Također bi koordinirao sastanke s relevantnim članovima tima, u bilo kojem načinu koji programer preferira. Podupirao bi i stvaranje novih značajki, kao i razvoj novih vještina putem usmjeravanja učenja.

Sve bi to trebalo biti dostupno od 2030. godine.