Ujedinjeni narodi usvojili prvu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji

"Neodgovarajući ili zlonamjerni dizajn, razvoj, implementacija i korištenje sustava umjetne inteligencije mogli bi potkopati ljudska prava i temeljne slobode", navedeno je u rezoluciji. 

Mreža subota, 23. ožujka 2024. u 18:00
📷 Daryan Shamkhali (Unsplash)
Daryan Shamkhali (Unsplash)

Opća skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojila prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji, kojom potiče države na zaštitu ljudskih prava i osobnih podataka te nadzor umjetne inteligencije zbog rizika.

Neobvezujuća rezolucija, koju su predložile Sjedinjene Države, a susponzorirali Kina i više od 120 drugih država, također zagovara jačanje politike privatnosti.

"Svih 193 članica Opće skupštine Ujedinjenih naroda progovorilo je u jedan glas i zajedno, odlučilo je upravljati umjetnom inteligencijom, a ne dopustiti da ona upravlja nama", rekla je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield, a prenosi Reuters.

O rezoluciji se pregovaralo nešto manje od četiri mjeseca. Rezultat je osnovni skup načela za usmjeravanje sljedećih koraka u razvoju i korištenju umjetne inteligencije.

Europa predvodi

Do usvajanja je došlo u atmosferi zabrinutosti zbog toga što bi umjetna inteligencija mogla biti upotrijebljena za ometanje demokratskih procesa, pojačavanje prijevara ili dovesti do dramatičnih gubitaka radnih mjesta, između ostalog.

"Neodgovarajući ili zlonamjerni dizajn, razvoj, implementacija i korištenje sustava umjetne inteligencije ... predstavljaju rizike koji bi mogli ... potkopati zaštitu, promicanje i uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda", navedeno je u rezoluciji. 

U studenom su SAD, Britanija i više od desetak drugih država  predstavili prvi detaljni međunarodni sporazum o tome kako umjetnu inteligenciju zaštititi od lažnih aktera, potičući tvrtke na stvaranje sustava koji su "sigurni po dizajnu".

Zakonodavci Europske unije tijekom ovog mjeseca su usvojili privremeni sporazum za nadzor umjetne inteligencije. 

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena vršila je pritisak na zakonodavce za regulaciju umjetne inteligencije, ali polarizirani Kongres SAD-a nije napravio velike korake naprijed.

Bijela kuća pokušala je smanjiti rizike umjetne inteligencije za potrošače, radnike i manjine, istovremeno nastojeći ojačati nacionalnu sigurnost novom izvršnom uredbom u listopadu.

Prošlog mjeseca Microsoft je priopćio kako je uhvatio hakere iz Kine i Rusije, koji su koristili softver OpenAI kako bi usavršili svoje vještine špijunaže.

Kina se usprotivila tim optužbama, dok se Rusija nije o njima oglasila.