Različita korisnička iskustva s AI alatima

Od 50 globalno najposjećenijih AI alata, tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine kategorija Generator slika je najzastupljenija s 14 alata, navodi WriterBuddy

Gorden Knezović utorak, 6. veljače 2024. u 08:30

Nakon najzastupljenije kategorije slijede kategorija AI chatbot s 8 alata, te AI Writing Generator sa 7 alata. Iza njih su kategorije Video generator i Glas i glazba s po 5 alata te kategorija Dizajn s 4 alata. 7 alata nisu ni u jednoj posebnoj kategoriji te su svrstani pod Ostali.

Najposjećeniji AI alati tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine 📷 WriterBuddy
Najposjećeniji AI alati tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine WriterBuddy

Najveći promet

Unatoč tome što ih brojčano nadmašuje u broju alata kategorija Generator slika, AI chatbotovi generiraju najveći udio prometa, s čak 19,1 milijardi posjeta.  AI Writing Generator za tom kategorijom zaostaje s 1,7 milijardi prometa. Popularnost ChatGPT-a i Googleov Barda može se objasniti njihovom širokom funkcionalnošću jer mogu služiti za: pisanje i stvaranje sadržaja; obrazovanje i opće znanje; prijevod i transliteracija ; brainstorming i pomoć u planiranju ; preporuke proizvoda; unos i obrada podataka; te različite vrste analiza.

U skoro svim djelatnostima može se pronaći način korištenja AI chatbota za povećanje produktivnosti. Usto, oni su i alati za pisanje uz pomoć AI-ja čime dobijaju 1,7 milijardi generiranih posjeta.

Najposjećeniji AI alati prema kategoriji tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine 📷 WriterBuddy
Najposjećeniji AI alati prema kategoriji tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine WriterBuddy

Odmah iza kategorija pisanja umjetnom inteligencijom prema posjetama su generatori slika s 1,6 milijardi posjeta, što nije iznenađenje budući da postoji ogroman interes za generatore slika poput Midjourneyja u različitim djelatnostima. 

Nakon generatora slike slijede Video generatori te glasovni i glazbeni alati, dvije kategorije AI alata koji su generirali 0,4 milijarde posjeta

Data Science je sljedeća najveća kategorija s generiranih 0,3 milijarde posjeta. Sve ostale kategorije zajedno su generirale 0,7 milijardi. 

Najposjećeniji AI chatbotovi tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine 📷 WriterBuddy
Najposjećeniji AI chatbotovi tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine WriterBuddy

Primat ChatGPT-a

U najposjećenijoj kategoriji Open AI-jev ChatGPT je generirao daleko najviše posjeta, čak 76,31% ukupnih posjeta kategorije AI Chatbot. Iza njega je Character AI  s 19,86% posjeta.

Ostali konkurenti poput Googleovog Barda, Janitor AI, Perplexity AI, You.com, Crushon AI i Personal AI pojedinačno su imali manje od 2% ukupnih posjeta. Pri tome valja znati da Googleov Bard raste i lansiran je tek u ožujku 2023. godine.

Prosječno vrijeme korisničkog posjeta nekom od AI alata tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine 📷 WriterBuddy
Prosječno vrijeme korisničkog posjeta nekom od AI alata tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine WriterBuddy

Trajanje posjeta

Analizirajući prosječno trajanje korištenja pojedinih AI alata, ističu se alati kao što su Character AI, Dezgo i Janitor AI koji zadržavaju pažnju korisnika kod posjeta u prosjeku više od 25 minutaInače je općeniti prosjek jednog korisničkog posjeta nekom od AI alata 12 minuta i 34 sekunde. 

Što se tiče stopa napuštanja početne stranice, alati kao što su Google Bard, Crushon i Opus su najmanje napuštani od korisnika što ukazuje na njihovo visokokvalitetno korisničko iskustvo na njihovim početnim stranicama. Inače je općenita stopa napuštanja AI alata s početnih stranica 59,7%.

Postotak korisničkog napuštanja prvih stranica AI alata tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine 📷 WriterBuddy
Postotak korisničkog napuštanja prvih stranica AI alata tijekom razdoblja od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine WriterBuddy