Kinezi prvi na svijetu po prihvaćanju generativne umjetne inteligencije

Očekuje se kako će usvajanje generativne umjetne inteligencije u poduzećima u Kini biti ubrzano jer će rat cijenama vjerojatno dodatno smanjiti troškove usluga velikih jezičnih modela za tvrtke.

Mreža utorak, 16. srpnja 2024. u 07:10
📷 Maximalfocus (Unsplash)
Maximalfocus (Unsplash)

Kina trenutno predvodi svijet u usvajanju generativne umjetne inteligencije, pokazuje novo istraživanje.

U anketi koju su proveli američka tvrtka za umjetnu inteligenciju i analitički softver SAS i Coleman Parkes Research među 1.600 donositelja odluka u industrijama diljem svijeta, 83 posto kineskih ispitanika reklo je kako koristi generativnu umjetnu inteligenciju.

To je više nego u 16 drugih država i regija u istraživanju, uključujući Sjedinjene Države (65 posto). Globalni prosjek je 54 posto.

Riječ je o industrijama kao što su bankarstvo, osiguranje, zdravstvo, telekomunikacije, proizvodnja, maloprodaja i energetika.

Prošlog tjedna, izvješće Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo Ujedinjenih naroda pokazalo je kako je Kina prva po broju patenata za generativnu umjetnu inteligenciju. 

Predala je više od 38 tisuća patentnih zahtjeva između 2014. i 2023. godine. SAD ih je u tom razdoblju predao 6.276.

Dok se mnogi vodeći međunarodni pružatelji usluga generativne umjetne inteligencije, uključujući OpenAI, suočavaju s ograničenjima u Kini, ta je država razvila snažnu domaću industriju, s ponudama u rasponu od tehnoloških divova kao što je ByteDance do startupa kao što je Zhipu.

Očekuje se kako će usvajanje generativne umjetne inteligencije u poduzećima u Kini biti ubrzano jer će rat cijenama vjerojatno dodatno smanjiti troškove usluga velikih jezičnih modela za tvrtke.

Izvješće SAS-a također navodi kako je Kina predvodnik svijeta u kontinuiranom automatiziranom nadzoru (continous automated monitoring, CAM), što je opisano kao "kontroverzan, ali široko rasprostranjen način upotrebe alata generativne umjetne inteligencije".

Ova tehnologija može prikupiti i analizirati goleme količine podataka o aktivnostima, ponašanju i komunikaciji korisnika, što može dovesti do narušavanja privatnosti jer oni nisu svjesni opsega podataka koji se prikupljaju niti kako se koriste.

Kineski napredak u CAM-u pridonosi njezinoj široj strategiji za preuzimanje globalne liderske pozicije u tehnologijama umjetne inteligencije i nadzora.