Kina prednjači u prijavama patenata GenAI u svijetu

WIPO je naveo da su se GenAI patenti udvostručili od 2017., kada je prvi put predstavljena arhitektura duboke neuronske mreže iza velikih jezičnih modela koji su postali sinonim za AI

Gorden Knezović subota, 6. srpnja 2024. u 07:10

Prema Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (World Intelectual Property Organisation, WIPO) Kina je daleko ispred SAD-a i Južne Koreje, Japana, Indije, Velike Britanije, Njemačke i ostalih zemalja prema broju prijavljenih patenata generativne umjetne inteligencije (GenAI).

Između 2014. i 2023. godine u Kini je prijavljeno 38.210 izuma koji uključuju generativnu umjetnu inteligenciju, šest puta više od drugoplasiranog SAD-a, koji je u tom razdoblju imao 6.276 prijava, navodi se u izvješću Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Što se tiče kategorija za prijave patenta generativne umjetne inteligencije od 2014. godine, patenti slikovnih i videopodataka prednjače sa 17.996 izuma, a slijede ih 13.494 tekstualnih izuma i 13.480 govornih/glazbenih izuma.

WIPO je naveo da su se GenAI patenti udvostručili od 2017., kada je prvi put predstavljena arhitektura duboke neuronske mreže iza velikih jezičnih modela koji su postali sinonim za AI.

Potencijal GenAI

Za razliku od cjelokupnog koncepta umjetne inteligencije, generativna umjetna inteligencija uvelike uključuje stvaranje novih sadržaja u obliku slika, videa, teksta, govora, zvuka i glazbe.

Posljednjih godina generativna umjetna inteligencija primijenjena je u sektorima razvoja softvera, znanosti o životu, zdravstvene skrbi i financija, često ubrzavajući tradicionalno zamorne zadatke.

To je dovelo do globalne poduzetničke i tehnološke utrke za iskorištavanjem potencijala generativne umjetne inteligencije.

Najbolje kompanije

Kineske tvrtke i institucije dominirale su generativnim AI patentnim prostorom, osiguravajući šest od 10 najboljih mjesta, pokazalo je izvješće WIPO-a.

Tri američke tvrtke, Microsoft, Alphabet i IBM, također su se plasirale među prvih 10, a na listi je i južnokorejski Samsung.

Dok je Indija zauzela peto mjesto u smislu generativnih prijava patenata za umjetnu inteligenciju, prednjačila je u pogledu širenja, sa stopom rasta prijava patenata od 56 posto.

Izvješće WIPO_a istaknulo je izdanje OpenAI-jevog ChatGPT-a 2022. godine kao prekretnicu za generativne objave patenata i istraživanja za AI, što je pomoglo u stvaranju entuzijazma kod potrošača, privatnog sektora i vlada.

"To je zato što je OpenAI platforma svim korisnicima olakšala pristup naprednim GenAI programima, posebno velikim jezičnim modelima (LLM). Ti su modeli dosegli nove razine performansi, demonstrirajući potencijal za različite aplikacije u stvarnom svijetu, pokrećući val istraživanja i razvoja te velika korporativna ulaganja u GenAI.", navodi se u izvješću.

Open AI bez patenata?

Premda je začetnica generaticne umjetne inteligencije i jedna od vodećih svjetskih generativnih AI tvrtki, američki OpenAI nije na WIPO-ovoj ljestvici prijava patenata za AI.

"Objašnjenje za to moglo bi biti neprofitno podrijetlo OpenAI-ja... tvrtka je kasnije prešla s neprofitnog na 'ograničeni' profitni model. Alternativno objašnjenje moglo bi biti da OpenAI odlučuje zadržati svoje patente kao poslovne tajne", navodi se u izvješću.