Je li Google za obuku svoje umjetne inteligencije iskoristio podatke Europljana?

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) otvorila je istragu o Googleu i njegovoj umjetnoj inteligenciji, odnosno korištenju podataka Europljana za obuku Googlovih modela umjetne inteligencije

Gorden Knezović utorak, 24. rujna 2024. u 06:10

DPC je pokrenula istragu u ime Europske unije jer je u Irskoj sjedište Googela za Europu. Inače, u Irskoj je sjedište za Europu i tvrtki Apple, TikTok, X i Meta.

Google se sumnjiči da je „hranio“ svoj AI model Pathways Language Model 2. Objavljen 2023. godine, PaLM 2 je obučen na velikoj količini podataka, a na njima se temelji i snažnija verzija Geminija, predstavljena u prosincu iste godine.

Kao odgovor na otvaranje istrage, Googleov glasnogovornik je rekao: "Ozbiljno shvaćamo svoje obveze prema GDPR-u i konstruktivno ćemo surađivati ​​s DPC-om kako bismo odgovorili na njihova pitanja."

Nakon objave ChatGPT-a prije dvije godine potaknuo je nemolosredna utrku u razvoju modela generativne umjetne inteligencije. U tom natjecanju svaka tvrtka nastoji obučiti svoje modele sa što više podataka. I to čak i uz rizik sukoba s državnim regulatorima.

Tako je između 7. svibnja i 1. kolovoza društvena mreža X iskorištavala je osobne podatke svojih europskih korisnika kako bi trenirala svoju umjetnu inteligenciju, Grok. Ali nakon upozorenja iz DPC-a, X je prekinuti takvu praksu.

Zatim, u lipnju, nakon što je primila pritužbe u 11 europskih zemalja, Meta je morala prekinuti treniranje Llame. To je učinjeno zahvaljujući intervenciji austrijske udruge Noyb.