HD Hyundai i Palantir razvit će bespilotni izviđački ratni brod

Cilj suradnje je razvoj plovila koje će se moći nositi s visokim valovima i drugim zahtjevnim pomorskim uvjetima.

Miroslav Wranka srijeda, 17. travnja 2024. u 10:35
📷 Doliks . (Pexels)
Doliks . (Pexels)

Pomorski ogranak Hyundaija najavio je suradnju s proizvođačem softvera Palantir Technologies na razvoju bespilotnog izviđačkog broda.

Daljnji rad na borbenim bespilotnim čamcima uslijedit će kasnije. HD Hyundai je iz matične grupacije Hyundai izdvojen 2002. godine. 

Cilj suradnje je razvoj plovila koje će se moći nositi s visokim valovima i drugim zahtjevnim pomorskim uvjetima. Pritom će kombinirati autonomni navigacijski softver HD Hyundaijeve podružnice Avikus s obrambenom umjetnom inteligencijom Palantira.

HD Hyundai Heavy Industries bit će zadužen za integraciju hardvera i softvera te razvoj trupa.

U HD Hyundaiju očekuju kako će time promijeniti igru u budućem pomorskom ratovanju.

Robotske čamce već se koristi za zadaće kao što su uklanjanje smeća iz vijetnamske delte Mekonga i nadzor podvodnih vulkana.

HD Hyundai i Palantir žele optimizirati svoj model bespilotnog broda za američko i korejsko tržište i razviti platformu pokretanu umjetnom inteligencijom za upravljanje plovilima. Nije navedeno hoće li ta platforma učiniti ljudskog operatera suvišnim.

HD Hyundai i Palantir su već surađivali. Primjerice, sklopili su petogodišnji ugovor vrijedan 20 milijuna američkih dolara za digitalnu transformaciju južnokorejskih brodograditelja.

Palantir puno radi za vojsku. Nedavno im je dodijeljen ugovor vrijedan 178 mil. USD za izgradnju mobilnog obavještajnog sustava na bojnom polju.
Također nudi analitičke proizvode, poput onih nabavljenih za pokretanje NHS Federated Data Platform.