AI uspješniji od mladih odvjetnika, a nekada i od etabliranih?

Nazvan DoNotPay, AI odvjetnik u prvom je slučaju branio tužitelje koji su pokrenuli tužbu protiv zrakoplovne tvrtke. Putnici su tužili kompaniju zbog neispravne Wi-Fi veze

Gorden Knezović ponedjeljak, 12. veljače 2024. u 11:05

U drugom pravnom slučaju, DoNotPay je također pomogao pojedincu smanjiti račune i osporiti kazne za parkiranje. Razvijena od strane istoimene tvrtke koja djeluje u Velikoj Britaniji i Sjedinjuenim Američkim Državama, AI odvjetnik radi preko pametnog telefona. Odvjetnik koji ga koristi počinje snimati primjedbe suda na prijavu. Zatim aplikacija generira odgovarajući odgovor u stvarnom vremenu putem slušalice. Tuženik tada može povući podatke kako bi ih predstavio sucu.

Izvršni direktor DoNotPaya Joshua Browder naveo je da je njegov AI alat već riješio brojne sporove u obrani pojedinaca protiv organizacija. "Tijekom prošle godine, AI tehnologija je stvarno narasla i omogućila nam da komuniciramo s poduzećima i vladama u stvarnom vremenu", rekao je Browder za CBS MoneyWatch te dodao kako će DoNotPay platiti kazne ako subjekti koji koriste njegov alat izgube tužbu.

📷 Donotpay
Donotpay

Dopuštenje AI ili ne

Je li primjena umjetne inteligencije dopuštena u pravnom postupku?

Odgovor ovisi o sudu na kojem se vodi proces. Većina sudova ne dopušta korištenje pametnih telefona tijekom postupka. Međutim, neke institucije dopuštaju optuženicima nošenje slušnih pomagala poput bežičnih slušalica. Tako je Browder utvrdio da se DoNotPay tehnologija može koristiti legalno.

Tvrtka DoNotPay već je proučila više od 300 poslovnih slučajeva na sudu. Samo su dvije institucije prihvatile korištenje aplikacije.

Međutim, prema Browderu, korištenje njegovog alata u potpunosti je u skladu s važećim zakonodavstvom u sudovima . "To je unutar slova zakona, ali mislim da nitko nije mogao zamisliti da će se ovo dogoditi", rekao je Browder. 

“To nije u duhu zakona, ali pokušavamo pomaknuti stvari naprijed u pravnom području. Ako ti slučajevi budu uspješni, to će potaknuti druge sudove da promijene svoja pravila”, dodao je Browder.

Bolje nazovite GPT

Na drugom kraju svijeta, u Novom Zelandu stručnjaci za umjetnu inteligenciju proveli su istraživanje o pravnim mogućnostima ChatGPT-a i njihovi su nalazi u najmanju ruku iznenađujući. Usporedna studija između velikih jezičnih modela i odvjetnika pokazala je da je AI uspješnija u određenim specifičnim pravnim zadacima. Stručnjaci u Novom Zelandu proveli su usporednu studiju između stručnosti generativnih AI alata i odvjetnika u određenim pravnim poslovima, uključujući ispitivanje ugovora (važno je uvijek tražiti od odvjetnika da pažljivo ispita dokument prije potpisivanja ili korištenja to).

U istraživačkom izvješću Bolje nazovite GPT, usporedba velikih jezičnih modela s odvjetnicima istraživači su otkrili da LLM mogu parirati, a u nekim slučajevima i nadmašiti profesionalce ugovornog prava, uključujući mlade odvjetnike i etablirane starije odvjetnike.

📷 Donotpay
Donotpay

Bolji u pregledu ugovora

Naime, novozelandski istraživači iz Onita (globalni lider u poslovnom softveru i AI platformama i proizvodima za pravne usluge) proveli su istraživanje o pravnim mogućnostima velikih jezičnih modela (LLM) kao što je ChatGPT za pregled ugovora.

Istraživači su testirali vodeće LLM-ove iz OpenAI-ja, Google Barda (sada Gemini) , Amazon AI-a i drugih. Ti alati umjetne inteligencije testirani su na stvarnim ugovorima o nabavi . 

Posao koji pruža GPT-4 bio bi jednako precizan kao i onaj koji nude odvjetnička društva i mladi odvjetnici, posebice u identificiranju problema. Odvjetnici malo nadmašuju LLM-ove u otkrivanju, ali razlike ostaju male. Što se tiče brzine, LLM daleko potiskuju odvjetnike (nekoliko sekundi/minuta u usporedbi s nešto manje od sat vremena).

📷 Donotpay
Donotpay

AI znatno jeftinija

Istraživači su također promatrali troškove usluga. Korištenje umjetne inteligencije bilo bi znatno jeftinije. LLM, kažu, koštaju samo 2 centa po ugovoru u usporedbi sa 74 dolara za odvjetnika početnika. Općenito, studija predstavlja uvjerljive dokaze da doktori prava mogu biti izvrsni u određenim pravnim zadacima.

Daljnja istraživanja i dalje su potrebna za potvrdu tih rezultata. Unatoč tome, čini se da su LLM spremni transformirati pravne usluge svojom preciznošću, brzinom i isplativošću . Rezultati govore u prilog AI. Ali već sada ne možemo isključiti da odvjetničke tvrtke mogu dobiti na učinkovitosti integracijom LLM-a kao što je ChatGPT.