ETNO: Slabost europskih telekomunikacija razlog za uzbunu

Ulaganja u europske telekomunikacije 2022. godine dosegla su rekordnih 59,1 milijardu eura, dok je 6 od 10 Europljana imalo pristup FTTH-u do kraja prošle godine

Mreža utorak, 30. siječnja 2024. u 12:35

„Samo 10 od 114 mreža u Europi prošle je godine bilo 5G samostalan (5G SA) i Europa zaostaje i za Azijom i za Sjevernom Amerikom u ponudi edge cloud, ukazujući da je europski ekosustav povezivosti na raskrižju“, navodi se u izvješću ETNO-a Stanje digitalnih komunikacija 2024., izvješća temeljenog na istraživanju stručnjaka analitiče tvrtke Analysys Mason. ETNO je vodeće europsko telekomunikacijsko udruženje. Izvješće je napravljeno uoči novog Paketa povezivanjao digitalnoj infrastrukturi Europske komisije kako bi upozorilo institucije EU na hitnost oko telekomunikacijske politike na kontinentu. Naime, 5G tehnologija postaje sve ključnija za globalnu ekonomsku konkurentnost ali i sigurnost.

Izvješće ove godine po prvi put prati napredak u inovacijama kao što su 5G SA, Open RAN i edge cloud. Te tehnologije redefiniraju vodstvo u povezivanju i, kao rezultat toga, ključne su za postizanje europskih društveno-ekonomskih ciljeva i osiguranje otvorene strateške autonomije u tehnologiji.

Pokrivenost gigabitno sposobnih ili gigabitno nadogradivih mreža i drugih FTTx mreža vodećih, alternativnih i kabelskih operatera, Kine, Europe, Japana, Južne Koreje i SAD-a
Pokrivenost gigabitno sposobnih ili gigabitno nadogradivih mreža i drugih FTTx mreža vodećih, alternativnih i kabelskih operatera, Kine, Europe, Japana, Južne Koreje i SAD-a

Edge cloud, 5G SA i Open RAN

5G SA mreža koristi 5G jezgru, što znači da ne ovisi o prethodnim generacijama kao što je 4G. To omogućuje najinovativnije slučajeve uporabe, kao što su mreže kampusa za proizvodne pogone. S 10 operativnih 5G SA mreža, Europa je prošla bolje od Sjeverne Amerike sa svoje 4 mreže, ali je zaostajala za Azijom, koja je brojala 17.
Što se tiče edge clouda, koji računalni kapacitet približava krajnjem korisniku, Europa je 2023. godine izbrojala 4 komercijalizirane ponude, zaostajući i azijsko-pacifička regija (17 ponuda) i Sjeverna Amerika (9 ponuda). U otvorenom RAN-u – najfleksibilnijem obliku radijske pristupne mreže – Europa broji 11 ispitivanja i postavljanja, što znači da je ispred Sjeverne Amerike, koja je brojala 8, ali iza Azije i Japana, koji su brojali 19. Te brojke naglašavaju potrebu za industrijska politika usmjerena na inovacije i ulaganja usmjerena na europski ekosustav povezivanja.

Srednje prosječne brzine preuzimanja u fiksnim mrežama
Srednje prosječne brzine preuzimanja u fiksnim mrežama


Digitalno desetljeće

S obzirom na to da EU ima za cilj postići punu 5G i punu gigabitnu pokrivenost do kraja ovog desetljeća, izvješće ETNO-a pokazalo da su i dalje potrebna značajna dodatna ulaganja u uvođenje prije nego što se postignu ciljevi. Godine 2023. 5G u Europi dosegnuo je 80% stanovništva, u odnosu na 73% prethodne godine. Međutim, Europa i dalje zaostaje za svim svojim svjetskim vršnjacima: Južnom Korejom (98% 5G pokrivenosti), SAD-om (98%), Japanom (94%) i Kinom (89%).

Srednje prosječne brzine preuzimanja u mobilnim mrežama
Srednje prosječne brzine preuzimanja u mobilnim mrežama

Kada je riječ o fiksnim mrežama, pokrivenost Europe gigabitnom mrežom dosegla je 79,5% u 2023. godini, za razliku od 97,0% u Južnoj Koreji, 89,6% u SAD-u i 81,4% u Japanu. S druge strane, europska FTTH pokrivenost stanovništva (isključujući FTTB) dosegnula je 63,4% u 2023. godini, što je porast u odnosu na 55,6% prethodne godine. Međutim, i ove godine Analysys Mason potvrđuje da na kraju desetljeća oko 40 milijuna ljudi u EU još uvijek neće imati pristup fiksnoj gigabitnoj vezi.

Fiksni širokopojasni ARPU i realna promjena (LCU), Europa, SAD, Japan, Južna Koreja i Kina, 2022. godine
Fiksni širokopojasni ARPU i realna promjena (LCU), Europa, SAD, Japan, Južna Koreja i Kina, 2022. godine

Najniži CapEx i ARPU

Kašnjenja u implementaciji, koja utječu na korisnike, ogledaju se i u neoptimalnim ulaganjima po glavi stanovnika i u ukupnom slabom financijskom zdravlju sektora, što je razlog za zabrinutost u pogledu konkurentnosti.

Godine 2022., telekom CapEx po stanovniku u Europi iznosio je 109,1 eura, što je niže nego u Južnoj Koreji (113,5 eura) i daleko niže nego u SAD-u (240,3 eura). Međutim, u apsolutnom iznosu, europska telekomunikacijska ulaganja dosegla su 59,1 milijardu eura u 2022., što je porast u odnosu na 56,3 milijarde eura prethodne 2021. godine, pri čemu je 60 do 70 % bilo namijenjeno uvođenju mobilne i fiksne mreže.

Prihodi sektora, mjereni prosječnim prihodom po korisniku (ARPU), i dalje su najslabiji od svih svjetskih konkurenta: 2022. mobilni ARPU iznosio je 15,0 eura u Europi, za razliku od 42,5 eura u SAD-u, 26,5 eura u Južnoj Koreji, i 25,9 eura u Japanu. Isto vrijedi i za fiksni širokopojasni ARPU, koji je iznosio 22,8 eura u Europi, za razliku od 58,6 eura u SAD-u i 24,4 eura u Japanu. Samo je Južna Koreja bila niža (13,1 eura).

Mobilni ARPU (isključujući IoT SIM-ove) i realna promjena (LCU), Europa, SAD, Japan, Južna Koreja i Kina, 2022. godine
Mobilni ARPU (isključujući IoT SIM-ove) i realna promjena (LCU), Europa, SAD, Japan, Južna Koreja i Kina, 2022. godine

Pad povrata ulaganja

To se ogleda u činjenici da se ROCE (povrat na uloženi kapital) članova ETNO-a gotovo prepolovio u nedavnoj prošlosti: u 2017. godini ROCE je bio 9,1%, dok je u 2022.godini  iznosio 5,8%, signalizirajući da je europskim telekomunikacijskim kompanijama sve teže kako bi ostvarili odgovarajući povrat na svoje ulaganje.
To se događa u suprotnosti sa scenarijem u kojem europska maloprodajna tržišta ostaju jedinstveno rascjepkana, a pravo jedinstveno europsko telekomunikacijsko tržište ostaje neostvareno. Izvješće je pokazalo da je 2023. godine Europa brojala 45 velikih mobilnih operativnih grupa s više od 500.000 korisnika, za razliku od 8 u SAD-u, 4 u Kini i Japanu i 3 u Južnoj Koreji.

Postotak stanovništva pokrivenog barem jednim 5G mobilnim operaterom, Kina, Europa, Japan, Južna Koreja i SAD
Postotak stanovništva pokrivenog barem jednim 5G mobilnim operaterom, Kina, Europa, Japan, Južna Koreja i SAD