Volkswagen prvi ugrađuje ChatGPT u automobile

Njemački proizvođač automobila rekao je da će OpenAI chatbot biti dostupan putem VW-ovog glasovno upravljanog asistenta IDA, koji je lansiran 2023. godine

Mreža utorak, 9. siječnja 2024. u 00:00
📷 wolkswagen
wolkswagen

IDA dolazi u paketu s Volkswagenovim potpuno električnim vozilima ID.7, ID.4, ID.5 i ID.3, kao i najnovijim modelima Tiguan, Passat i Golf. Vlasnik vozila s IDA-om će automatski moći koristiti ChatGPT bez potrebe za otvaranjem računa, instaliranjem aplikacije. Prije IDA-inog dolaska, VW je svojim automobilima dodavao glasovne kontrole; IDA je naizgled izrasla iz toga i sada će imati priključen ChatGPT.

IDA već može odgovoriti na neka govorna pitanja prirodnim jezikom o vremenu, cijenama dionica, sportskim događajima i slično – ono što najčešće vlasnici vozila  žele znati dok se voze gradom. Aktivira se pritiskom tipke na upravljaču ili buđenjem sa: "Zdravo Ida."

Ono što je novo je da je Volkswagen zadužio Cerence – startup koji je nastao 2019. godine iz Nuancea koji je sada u vlasništvu Microsofta – da integrira ChatGPT u IDA-u, omogućujući pristup botu putem glasa tijekom vožnje.

Aktiviranjem IDA-e i kroz razgovor ona će shvatiti tražite li  se od nje da izvrši radnju specifičnu za vozilo – poput podešavanja klima uređaja ili traženja odredišta. Ako može sam obaviti posao, to će i učiniti. Ako ne, obratit će se Cerence poslužiteljima, koji bi u budućnosti mogli zatražiti od ChatGPT-a da riješi problem i generira odgovor.

ChatGPT ne dobiva pristup nikakvim podacima o vozilu; pitanja i odgovori se odmah brišu kako bi se osigurala najveća moguća razina zaštite podataka. To omogućuje Cerence Chat Pro, koji koristi mnoštvo izvora, uključujući ChatGPT, kako bi omogućio IDA-i da pruži točne i relevantne odgovore na gotovo svaki zamislivi upit. Značajka također daje prioritet sigurnosti i integraciji s mogućnostima IDA-e. Volkswagen je najavio da će biti "prvi masovni proizvođač koji će ponuditi ChatGPT kao standardnu ​​značajku" kada to stigne u drugom tromjesečju 2024. godine u Europi te bi kasnije mogao proširiti uslugu diljem svijeta.