Sustavi za pohranu u hibridnom cloud okruženju - Djelomično oblačno

Hybrid Multi Cloud? Hibridni cloud znači da se privatni cloud i javni cloud povezuju u jednu logičku cjelinu. Logička cjelina pritom znači da, osim razmjene podataka između više cloud rješenja, postoji jedno univerzalno mjesto upravljanja, nadzora, distribucija poslova, sustav sigurnosti i sve ostalo što je potrebno u bilo kojoj IT produkciji.

Renato Telen, Megatrend poslovna rješenja ponedjeljak, 22. ožujka 2021. u 00:00

Trendovi prihvaćanja tehnologija (Forrester Consulting 2020)

 

Multi Cloud znači da se kao javni cloud može koristiti bilo koji od poznatih “velikih” cloud rješenja (AWS, Azure, Google, IBM…). Što to sve znači u svakodnevnom IT pogonu i koje su prednosti za korisnike? Pomak prema korištenju cloud usluga sve je veći, i ima tendenciju rasta. No, isto tako, sve je očitije da poslovno kritični IT sustavi ostaju lokalno u tvrtkama (“on premise”). Kako bi se omogućilo istodobno korištenje privatnog i javnog clouda, sve češće implementiraju se tehnologije poput virtualizacije, i posebno kontejnerizacija aplikacija (RedHat OpenShift tipičan je primjer).

Aktualna istraživanja i analize tržišta pokazuju spomenute trendove.

Kako bi se mogao uspostaviti hibridni cloud model rada, tvrtke sve više implementiraju private cloud okruženja. Pojednostavljeno rečeno, radi se o primjeni istih IT tehnologija koje pokreću i public cloud.

Temelj rješenja

Uloga koju u cijelom procesu imaju sustavi za pohranu podataka postaje temelj rješenja za sve hybrid cloud implementacije. Cijela paleta IBM-ovih rješenja za pohranu podataka standardno podržava hybrid multi cloud način rada. Sve produktne linije (IBM Spectrum Virtualize, IBM Spectrum Scale, IBM Object Storage) u sebi sadrže sve potrebne karakteristike za implementaciju Hybrid Multi Cloud rješenja. Svaki od tih sustava moguće je instalirati na lokaciji korisnika, ili u privatnom, ili u javnom cloudu te ih sve zajedno povezati i replicirati podatke. Osim same replike podataka, automatski su dostupne i sve funkcije centralnog upravljanja, nadzora i kontrole. Svi ti sustavi za pohranu podataka u osnovi su “software defined”, što osigurava veliku fleksibilnost i napredne funkcije korištenja, odnosno umanjuje ovisnost o određenim hardverskim tehnologijama.

Danas već uobičajene funkcije upravljanja podacima (kompresije, deduplikacije, sinkrone i asinkrone replike, enkripcija podataka u mirovanju i transportu i mnoge druge) standardno su dostupne, bez obzira na lokaciju sustava za pohranu podataka. Svi poslovi nadziru se s centralnog mjesta, bez obzira na vrstu i lokaciju sustava za pohranu podataka. IBM-ovo rješenje IBM Storage Insights omogućuje napredno upravljanje funkcijama tipa: planiranje kapaciteta, povećanja učinkovitosti, nadzor performansi, smanjenje troškova, centralno izvještavanje i analitika te upravljanje problemima.

IBM Storage Insights
IBM Storage Insights

Hybrid u praksi

Pogledajmo kako bi jedan hybrid cloud sustav izgledao u praksi. IBM FlashSystem (nasljednik IBM Storwize) od prvog je dana postojanja softverski dizajniran za pohranu podataka(“software defined storage”) te je u potpunosti virtualiziran. Isti softver koji pogoni FlashSystem dostupan je za korištenje u cloudu pod imenom IBM Spectrum Virtualize for Public cloud, i može se pogoniti u AWS, IBM-ov cloud.

Korisnik kod sebe ima instaliran IBM FlashSystem, kao i instaliran IBM Spectrum Virtualize u nekom od cloud okruženja (ili više njih). Na isti način kako bi spajali dva IBM FlashSystema na lokaciji korisnika (što je uobičajena praksa za, recimo, “disaster recovery”), spajamo lokalni IBM FlashSystem i IBM Virtualize for Cloud. Sve funkcije dostupne kod lokalnih instalacija dostupne su i u cloudu. Repliciranje podataka (sinkrono ili asinkrono), flash copy, snapshot... sve se ponaša i radi potpuno jednako. Nakon spajanja dva sustava za pohranu podataka, naravno, kopiramo i podatke između njih. Ljepota cloud instalacija korištenje je točno potrebnog prostora, znači ne moramo unaprijed zakupljivati prostor koji se ne koristi. Ovisno o poslovnoj funkciji, sada kada se podaci nalaze na dvije lokacije, možemo podizati željene servise i usluge.

Hybrid cloud sustav u praksi
Hybrid cloud sustav u praksi

Osim svima očitog i poželjnog sustava za kontinuitet poslovanja, DevOps i analitički sustavi najčešće su korištene funkcije u hybrid cloudu. Korištenjem istih tehnologija u privatnom i javnom cloudu, vrlo je lako doći do potpunog hybrid cloud rješenja, gdje cijeli IT pogon postaje apsolutno transparentan i neovisan o lokaciji.

Postojanje podataka na dvije lokacije, lijepa je i poželjna zaštita, ali ako ih ne koristimo, nemaju baš neku pretjeranu vrijednost. Danas, kada je većina sustava virtualizirana, a u novije vrijeme sve je veće i korištenje kontejneriziranih sustava, korištenje procesne snage na više lokacija vrlo je jednostavno. Bez obzira koristi li se VMWare, PowerVM ili OpenShift, integracija upravljanja u potpunosti je ugrađena u sustave za pohranu podataka. Kontejnerizirani sustavi (Kubernetes i ostali) donijeli su novu paradigmu u korištenje sustava za pohranu podataka.

Kako se svim resursima clouda upravlja dinamički, prema potrebi, i ti sustavi moraju omogućiti takav način rada (upravljanje prostorom, kreiranje i brisanje virtualnih diskova i sl.). Kompletan IBM portfelj sustava za pohranu podataka u potpunosti je integriran u OpenShift (Kubernetes) sustav rada s dinamičkim resursima. Korisnik u konačnici niti ne vidi ili ne upravlja direktno sustavom za pohranu podataka, već kroz upravljanje dinamičkim cloud resursima “posredno” upravlja i “storage” resursima.

Storage portfelj
Storage portfelj
Načini korištenja
Načini korištenja

 

Mreza 4 / 2021 travanj 2021.