Što donosi 5G Advanced?

Napredak koji će donijeti 5G Advanced (5G +), ili 5,5G kako ga nazivaju u Kini, u odnosu na aktualni 5G bit će veći nego napredak koji je donio LTE-Advanced Pro u odnosu na 4G

Gorden Knezović ponedjeljak, 8. travnja 2024. u 06:10
📷 Rawpixel
Rawpixel

Kako navodi analitička tvrtka CCS Insight, LTE-Advanced Pro je donio dramatičnu evoluciju 4G-a koji je u svojoj dotadašnjoj fazi koristio samo jedan frekvencijski pojas, a brzine su bile ograničene na najviše 150 Mbit/s za preuzimanje i 50Mbit/s za slanje podataka.

LTE-Advanced Pro donosi tehnologiju povezanosti na više od dva frekvencijska pojasa odjednom putem agregacije nositelja. To je omogućilo brzine od čak 1 Gbit/s korištenjem više pojaseva ili nositelja. Latencije (odaziv mreže) su u LTE-Advanced Pro se također značajno poboljšale.

Satelit i RedCap

5G-Advanced učiniti će 5G mreže učinkovitijima s poboljšanim performansama preuzimanja (downlink), a posebno slanja podataka (uplink), boljom komunikacijom koja je osjetljiva na vrijeme i time što ima arhitekturu koja je prilagođenija tehnikama umjetne inteligencije za poboljšanje potrošnje energije i strategija postavljanja hardvera. Također proširuje postojeće mogućnosti. Na primjer, postoji poboljšana podrška za nezemaljske mreže ili satelitsko povezivanje, koja je prvi put stigla u 3GPP izdanju 17. Slično tome, poboljšanja u 5G Reduced Capability (RedCap) povećavaju sposobnost 5G-Advanced za podršku uređajima nižih performansi kao što su IoT senzori, pametni satovi i drugi uređaji s ograničenim troškovima.

mmWave

Mnoga od ovih tehnoloških poboljšanja trebala bi oživjeti interes za milimetarski valni (mmWave) spektar. Kada je 5G prvi put pokrenut 2019. godine, ekstremni kapacitet i performanse mmWavea rijetko su bili potrebni operaterima - osim ako im nije nedostajao novi srednjepojasni spektar kao što je bio slučaj u SAD-u.

Sada, stalno rastuća potrošnja podataka, obnovljeno zanimanje za prostorno računalstvo i poboljšanja 5G tehnologija s 5G-Advanced potiču mnoge operatere da ponovno posjete mmWave. U Južnoj Koreji taj je spektar upravo ponovno licenciran po višoj cijeni od izvornih licenci. U Japanu operateri koriste mmWave za poboljšanje gradskih performansi. Privatne mobilne mreže, prostorno računalstvo i 3D video imaju ogromne koristi od kapaciteta mmWave pojaseva. Fiksni bežični pristup (Fixed Wireless Access, FWA) sve se više primjenjuje u mnogim regijama svijeta, a putem mmWavea mogu se postići mobilne širokopojasne usluge poput onih koje se postižu optičkom infrastrukturom.

📷 wikimedia
wikimedia

Koristi operaterima

5G-Advanced omogućiti će operaterima dodavanje novih tokova prihoda, s poboljšanim mogućnostima koje bolje podržavaju više uređaja Interneta stvari (IoT), povezuju autonomne dronove, postavljaju pametnije privatne mreže, stvaraju mobilnu proširenu stvarnost, proširuju pozicioniranje i podržavaju automobilsku povezanost s infrastrukturnim uređajima.

Prednosti

Među novostima koje donosi 5G Advanced su veće korištenje gornjeg pojasa spektra od 6 GHz a koji može ponuditi vršne brzine od čak 10 Gbit/s, mogućnost uspostave New Calling poziva koji omogućuje video poziv s prijevodom u stvarnom vremenu, pretvaranje govora u tekst, dijeljenje zaslona, interaktivni vizualni izbornik, nisku latenciju…

Testiranja u Europi

Gornji dio spektra od 6GHz ključni je za 5G Advanced, uz korištenje i kombinacija mmWave, C-pojasa i spektra ispod 3 GHz u zatvorenim prostorima za korištenje aplikacija s proširenom stvarnosti. Europski operateri za sada najmanje eksperimentiraju s frekvencijskim opsegom od 5GHz jer se najviše koristi za Wi-Fi.

Deutsche Telekom u Njemačkoj bio je prvi značajniji korisnik tog spektra. Njegova testna postignuća u stvarnoj mreži uključuju postizanje brzine downlinka od 11 Gbit/s kroz agregaciju nositelja u pojasu od 6 GHz, te vršnu brzinu od 12 Gbit/s u kombinaciji sa spektrom od 3,6 GHz.

U sjevernoj Europi, domu globalnih dobavljača infrastrukture Nokije i Ericssona, zemlje poput Finske također predvode napredak u mobilnoj tehnologiji. DNA, finski mobilni operater, očekuje pokretanje svoje 5G-Advanced mreže 2024. godine. Pokazujući impresivne mogućnosti, njegova je mreža postigla vršnu brzinu preuzimanja od 10 Gbit/s tijekom testiranja na svojoj komercijalnoj mreži.

Iako će veće brzine preuzimanja biti važne, DNA je također naglašavao značaj poboljšanih brzina prijenosa, što vidi kao ključnu značajku svoje 5G-Advanced mreže. Bolja izvedba uzlazne veze ima posebnu važnost za poslovne korisnike, nudeći poboljšane mogućnosti kao što je integracija proširene stvarnosti u ekspanzivna okruženja i aplikacije u industrijskim postavkama.