Snažan rast prihoda od sve naprednijih automobilskih poluvodiča

Tržište poluvodiča za automobile prolazi ključnu fazu brzog napretka i transformacije, svjedočeći porastu potražnje za svim vrstama poluvodiča za automobile

Gorden Knezović subota, 6. srpnja 2024. u 11:05
📷 wikimedia
wikimedia

Nedavno izvješće IDC-a, Globalna prognoza tržišta automobilskih poluvodiča, 2024., kategorizira automobilske čipove u različite segmente: analogne čipove, logičke čipove, mikroprocesore, memorijske čipove, diskretne uređaje, optoelektroničke uređaje i senzore. Brzi prodor slučajeva uporabe pokreće širenje tih kategorija čipova. Automobilski čipovi napreduju prema visokim performansama, visokoj integraciji i visokoj pouzdanosti kako bi zadovoljili sve veću složenost i tehničke zahtjeve automobilskog sektora, uz stalne tehnološke inovacije koje su spremne ubrzati evoluciju.

Tržište poluvodiča za automobile prolazi ključnu fazu brzog napretka i transformacije, svjedočeći porastu potražnje za svim vrstama poluvodiča za automobile. Istodobno, različite tehnologije poluvodiča pokazuju visoku razinu inovacija i integracije kao odgovor na zahtjeve novih aplikacija kao što su autonomna vožnja, pametni kokpiti i inteligentno umrežavanje.

IDC predviđa da će do 2027. godine tržište poluvodiča doživjeti značajan rast.

Logički čipovi, memorijski čipovi, mikroprocesori, analogni čipovi, optoelektronički uređaji, diskretni uređaji i senzori zajedno će dovesti do značajnog povećanja prihoda, potaknutog napretkom u autonomnoj vožnji, ADAS-u i funkcionalnostima vozila:

Logički čipovi će do 2027. generirati prihod veći od 8 milijardi američkih dolara. Potražnja za čipovima za računalstvo visokih performansi (HPC) nastavit će rasti u tandemu s napredovanjem tehnologija za autonomnu vožnju i naprednih sustava za pomoć vozaču (ADAS).

Prihodi od memorijskih čipova premašit će 7 milijardi američkih dolara do 2027. godine. Kako se povećavaju funkcionalnosti vozila, potražnja za kapacitetom za pohranu doživljava značajan porast. Memorijski čipovi brzo proširuju svoje kapacitete kako bi prihvatili veće količine izvornog koda, kartografskih podataka, medijskih sadržaja i podataka iz dnevnika. U isto vrijeme, usvajanje tehnologija sučelja velike brzine kao što su Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) i Universal Flash Storage (UFS) postaje prevladavajući trend za olakšavanje obrade podataka u stvarnom vremenu i trenutne povratne informacije.

Predviđa se da će mikroprocesori ostvariti prihod od preko 15 milijardi američkih dolara do 2027. godine. Kako funkcionalnosti vozila postaju sve sofisticiranije, mikrokontrolerske jedinice (MCU) i mikroprocesorske jedinice (MPU) trebaju više računalne snage za obradu velikih količina podataka i izvršavanje zamršenih algoritama. Postojeći automobilski MCU-ovi i MPU-ovi uključuju više funkcionalnosti. Štoviše, sve je veći broj MCU-ova i MPU-ova prilagođenih specifičnim automobilskim aplikacijama, poput sustava upravljanja baterijama u električnim vozilima ili vizualne obrade za autonomnu vožnju.

Prihod od analognih čipova premašit će 17 milijardi američkih dolara do 2027. godine. Ti čipovi će integrirati dodatne funkcije za postizanje smanjene buke, veće točnosti i bržeg odgovora.

Predviđa se da će veličina tržišta optoelektroničkih uređaja premašiti 8 milijardi USD do 2027. godine. Optoelektronički uređaji će se razvijati prema visokim performansama, preciznosti, integraciji i isplativosti.

Diskretni uređaji će prijaviti prihod od preko 11 milijardi dolara do 2027. godine. Ti uređaji će imati poboljšanu učinkovitost, povećanu gustoću snage i minijaturizaciju. Na primjer, diskretni uređaji izrađeni od poluvodičkih materijala sa širokim pojasom kao što su silicijev karbid (SiC) i galijev nitrid (GaN) postaju sve popularniji zbog svoje superiorne učinkovitosti i otpornosti na visoke temperature.

Segment senzora zabilježit će prihod od preko 9 milijardi dolara do 2027. godine. Automobilski senzori napreduju prema smjeru integracije i inteligencije kako bi ne samo prikupljali podatke, već i provodili preliminarnu analizu i obradu podataka, čime se poboljšava brzina odgovora i točnost.