Rast satelita za IoT podršku na Zemlji

Nova studija Juniper Researcha predviđa da će broj satelita u orbiti za podršku IoT povezivosti porasti za 150% u sljedećih pet godina

Mreža ponedjeljak, 12. kolovoza 2024. u 07:10

To bi bio porast od 10.000 satelita u 2024. na više od 24.000 do 2029. godine. Izvješće, Globalno tržište satelitskih IoT usluga 2024.-2030., navodi da će rast biti potaknut povećanom potražnjom za povezivanjem od strane korisnika IoT mreže "na nomadskim lokacijama", to jest lokacijama za koje je skupa ili neizvediva uspostava signala zemaljskom telekomunikacijskom infrastrukturom. Predviđa se da će 98% satelita lansiranih u sljedećih pet godina biti u niskoj Zemljinoj orbiti (low earth orbite, LEO) zbog niske cijene lansiranja.

Multi-orbit rješenja

Kako bi se zadovoljila potražnja za satelitskim povezivanjem za IoT, Juniper Research preporuča značajna ulaganja u satelitska rješenja s više orbita. Takav model kombinira nisku latenciju i visoku propusnost LEO-a i veliku geografsku pokrivenost geostacionarne orbite oko Zemlje (geosynchronous equatorial orbit, GEO) kroz jednu objedinjenu uslugu.

Istraživanje je pokazalo da neke IoT aplikacije – kao što su nomadska operativna područja i uvjetni nadzor – zahtijevaju upotrebu LEO-a i GEO-a za pružanje potpune usluge. Partnerstva koja kombiniraju to dvoje bit će ključna za privlačenje poduzeća u tim sektorima.

Povrat ulaganja u satelite

Takav će pristup također omogućiti satelitskim pružateljima usluga da omoguće usluge za mnoge slučajeve korištenja IoT-a, uključujući podatkovno-intenzivne i širokopojasne (low-power, wide-area, LPWA) veze.

Juniper Research nadalje poziva operatore satelitskih mreža da formiraju strateška partnerstva kako bi popunili praznine u pokrivenosti između LEO i GEO sposobnosti. Identificirao je izgradnju, infrastrukturu i logistiku kao dvije ključne prilike za rast.