Preko 9 milijardi uređaja koji podržavaju eSIM bit će isporučeno do 2030.

Globalne isporuke uređaja koji podržavaju xSIM premašit će 9 milijardi jedinica između 2024. i 2030. godine, s prosječnim godišnjim rastom (CAGR) od 22% tijekom tog razdoblja

Mreža utorak, 9. srpnja 2024. u 06:05

To se navodi u najnovijem izvješću Counterpointa o izgledima tržišta eSIM uređaja. Projekcija uključuje sve faktore oblika, uključujući hardverski temeljen eSIM (eUICC), iSIM (iUICC), nuSIM i Soft SIM.

Industrija je prešla točku preokreta nakon izlaska ekskluzivnog iPhonea samo s eSIM-om 2022. godine i sada ulazi u razdoblje hiperrasta. O tome svjedoči sve veći broj OEM-ova koji lansiraju uređaje koji podržavaju eSIM. Sada pametni telefoni imaju najveću stopu prihvaćanja eSIM-a na strani potrošača. Međutim, kategorije kao što su povezani automobili, pristupnici i usmjerivači i dronovi, gdje fizičkim SIM-ovima može biti vrlo teško upravljati, mogu imati velike koristi od povezivanja temeljenog na eSIM-u ili iSIM-u. Dugoročno, xSIM će postati zadani faktor forme za te industrije.

Sve veće prihvaćanje eSIM tehnologije među globalnim operaterima mobilnih mreža (MNO) također podupire projekciju. Više od 400 operatera sada podržava eSIM usluge na globalnoj razini, omogućujući u prosjeku više od 50 potrošačkih uređaja.

„Ključni igrači ekosustava počeli su se pripremati za implementaciju eSIM-a izvan svojih vodećih uređaja u segmente srednje razine. Novi iPad samo s eSIM-om još je jedan znak koji pokazuje da je budućnost eSIM. Drugi slučajevi upotrebe kao što su putovanja i roaming također će uvelike pomoći u povećanju usvajanja eSIM-a u kratkom roku”, rekao je istraživački analitičar Siddhant Cally.

Do 2030. godine očekujemo da će uređaji koji podržavaju iSIM činiti značajan dio ekosustava mobilnih uređaja.

“Ovo su još uvijek vrlo rani dani za iSIM. Međutim, očekujemo da će usvajanje iSIM-a ubrzati u sljedeće tri godine. Tehnologija ima potencijal donijeti veću učinkovitost uređajima smanjenjem troškova, veličine i složenosti. To ga čini idealnim za korištenje u širokom rasponu IoT aplikacija, od pametnih kućnih uređaja do industrijskih senzora”, smatra viši analitičar Ankit Malhotra.